fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Ära võta kõike enda järgi – nii õpid mitte haiget saama

Me kipume vaatama ainult ennast ja üldiselt on see lihtsalt okei; kogeme ju elu just iseenda kaudu. Siiski on hea meeles pidada, et kõigi teiste elud ei keerle meie ümber. Me võtame sageli enda peale, kui keegi teine ​​käitub viisil, mis on vastuolus meie enda seisukohtadega.

Kuigi jõulud on rahu aeg, võib pühadeaeg olla seotud ka stressi ja pingestatud närvidega. Ajakavade korraldamine, kingituste otsimine ja sugulastega suhtlemine tekitavad lihtsalt rõõmu ja armastuse tundeid. Kuigi me armastame oma perekonda, on pereliikmete suhetes sageli lahkhelid ja konfliktid. Esineb lahkarvamusi, õdede-vendade armukadedust ja põlvkondadevahelisi erinevusi. Olgu selleks siis võistluslik lauamäng või poliitiline debatt jõululauas, hõõrdumisi võib tekkida ka riiklikel pühadel.

Aga mis siis, kui suudaksime ära hoida end solvumast teiste mõtlematute kommentaaride pärast? Mis siis, kui suudaksime väljakutsuja maha suruda, selle asemel, et rohkem puitu lõkkesse visata? Heaoluekspert Erica Spiegelman usub, et konfliktsituatsiooniga on lihtsam toime tulla, kui ei anna järele emotsionaalse lennu jõule. Ta annab Poosh saidil nõu, kuidas õppida mitte kõike enda järgi võtma.

Astu teise inimeste kingadess

“Püüa aru saada teise inimese positsioonist,” soovitab Spiegelman.

Kõlab lihtsalt, kuid vaidluses võib teise poole seisukohta olla raske mõista. See muutub lihtsamaks, kui esitad endale küsimused, mis aitavad sul seda teise vaatenurga alt vaadata.

“Kas võib juhtuda, et teine ​​on sinu peale armukade? Võib-olla tunneb ta end millegi suhtes ebakindlalt. Kas see on seotud tema rolliga perekonnas? Püüa mõista, mida teine ​​tunneb ja mõtleb ning kui hästi ta seda edasi suudab anda,” soovitab Spiegelman.

Negatiivsed tunded nagu armukadedus võivad tunduda hullumeelsed; pere tahab ju ainult head. Küll aga on üsna tavaline, et õdede-vendade vahel on armukadedus, näiteks kui keegi tunneb end kusagilt kõrvale jäetuna. Nad võivad näha, et elad reaalsuses, millest nad on unistanud. Võib-olla oled neist rohkem reisinud või paremasse kooli läinud või sul on olnud aega kõigepealt pere luua. Kadedus tuleneb ebakindlusest. Pea meeles, et see on nende tunne, mitte sinu. Nii et ära võta seda enda õlgadele.

Ära tee rutakaid järeldusi

Kui keegi viskab õhku mõtlematu kommentaari, ära arva automaatselt, et see oli mõeldud solvanguna sinu pihta. Inimesed ütlevad tihti midagi välja, mõtlemata. Teine inimene ei pruugi isegi aru saada, et kommentaar oli sinu jaoks solvav.

Samuti pea meeles, et isegi kui kommentaar käis sinu pihta, ei pruugi see olla rünnak sinu kui inimese vastu. Mõtle, kas tema kasvatus või tõekspidamised erinevad sinu omast. Suurtel teemadel ja valusatel teemadel rääkides võib jutt kuumaks minna.

“Tavaliselt peegeldavad inimesed sinu enda eelarvamusi, probleeme ja vajadusi,” meenutab Spiegelman.

Kindla seisukoha võtmise asemel proovi teist mõista ja astu talle kaastundlikult vastu. Kui mõistad, et solvang pole sulle mõeldud, saad paremini oma reaktsiooni kontrollida.

Kas see on viie aasta pärast tähtis?

Küsi endalt, kas see, mida kõik ütlesid, on tõesti oluline? Kas see mõjutab sinu elu või suhet veel viie aasta pärast? Kui ei, siis on parem lasta sel olla.

“Ma kasutan seda meetodit palju,” ütleb Spiegelman.

Lahtilaskmine ei ole alati lihtne, kuid saad seda harjutada. Spiegelman soovitab enne olukordi, kus vaidlused tekkida võivad, proovida hingamis- ja maandusharjutusi. Pea meeles, et lahti laskmine ei tähenda, et negatiivseid emotsioone tuleks alla suruda. Lase endal tunda kõiki tundeid, kuid ära klammerduge nende külge. Kas sa tõesti tahad veeta jõulud viha ja solvumise keskel?

Allikas: Poosh