fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Taruvaik on mesilaste ime, mida on kasutatud paljude vaevuste raviks

Meditsiinilistel eesmärkidel on mett kasutatud erinevates kultuurides sajandeid, kuid tarudest saadakse ka teist imeainet. Taruvaha ehk pahtlivaha on mesilaste toodetav aine, mida nad kasutavad tarude parandamiseks, pragude tihendamiseks ja desinfitseerimiseks. Taruvaik on populaarne loodustoode muuhulgas Itaalias ja Ida-Euroopas. Ka Eestis on taruvaigu ekstrakt saadaval erinevates tervise- ja heaolupoodides.

Kuigi mesi ja taruvaik on mõlemad mesilaspreparaadid, ei ole need samad. Eelkõige on taruvaik gripihooaja lemmik, see toetab immuunsüsteemi talitlust ja võib leevendada kurguvalu. Ajakirja Vogue intervjueeritud dermatoloog Whitney Bowe usub, et sajanditevanused kuulujutud taruvaigu kasulikkusest tervisele vastavad tõele.

“Taruvaik näib tugevdavat meie immuunsüsteemi. Tundub, et see tasakaalustab meie mikrobioomi ja see omakorda avaldab positiivset mõju meie immuunsüsteemile.”

Toitumisnõustaja Mikaela Rueben ütleb, et taruvaik sisaldab flavonoide, mis aitavad toetada seedetrakti mikrobioomi talitlust, samuti tõhustavad nad organismi loomulikku jääkainete väljutamise protsessi. Kuna umbes 70–80 protsenti meie immuunsüsteemist asub soolestikus, võib taruvaik seespidiselt tarvitatuna meie tervist mitmel viisil mõjutada.

“Pole üllatav, et toitumine võib mõjutada nii üldist tervist kui ka meie organeid, sealhulgas nahka,” lisab Bowe.

Taruvaik nahahoolduseks

Kuigi taruvaiku manustatakse tavaliselt seespidiselt, saab seda kasutada ka nahahoolduses ning viimastel aastatel on selle kasutamine ka kosmeetikas sagenenud. Sellele on ilmselt kaasa aidanud Manuka mee suur populaarsus. Sarnaselt Manukale on taruvaigul antibakteriaalsed omadused, mis muudavad selle suurepäraseks haavade ja lööbe raviks.

“On leitud, et see imeline loodustoode aitab ka nahaprobleemide puhul – nagu akne või ekseem,” paljastab Rueben ajakirjas.

Taruvaiku leidub sageli aknelise naha puhastusvahendites ja näoõlides, et kontrollida põletikku. Taruvaigu kasulikkusest räägib ka kosmeetikatootja Carly Stein, kes ütleb, et kasutab taruvaigu ekstrakti ka näiteks päikesepõletuse raviks.

Endine investeerimispankur räägib, et põdes noores eas kurgumandlipõletikku ja kurguvalu ning arst ravis teda pidevalt. Itaalias õppides soovitasid kohalikud talle taruvaiku.

“Apteeker andis mulle selle tinktuuri. Pidin paar korda päevas viis tilka vette segama. Hakkasin seda kasutama ja taastusin täielikult viie päevaga,” ütleb ta.

Aastaid hiljem asutas ta Beekeeper’s Naturali, mille tootetäheks on taruvaik. Kuna mesilaste tulevik on praegu ohus, loodab Stein, et inimesed märkavad nende tähtsate olendite rasket olukorda. Tema ettevõte püüab arvestada keskkonna ja mesilaste heaoluga.

“Hoolitseme selle eest, et meie mesilased elaksid pestitsiidivabas keskkonnas. Kahjurite mürgid, eriti neonikotinoidid, on mesilaste massilise hävitamise üks suuremaid põhjuseid. Loome mesilastele võimalikult puhta ja säästva elupaiga,” lubab ta.

Allikas: Vogue