fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Vahepalade distsipliin: vali suupiste, mis täidab kõhtu pikemaks ajaks

Vahepalad aitavad säilitada energiat söögikordade vahel, kuid snäkiga saab hõlpsasti metsa minna. Liiga sageli pöördume kiiruga šokolaaditahvli poole või leiame end raske tööpäeva lõpus küpsisepakiga diivanil lebotamas. Isegi kui sa muidu toitud tervislikult, võib päeva jooksul näksimine koguda salakavala kaloripommi. Seetõttu peaksid suupisteid valides olema ettevaatlik.

Poosh loetles näpunäiteid, mis aitavad valida tervislikumaid snäkke, mis annavad energiat siis, kui seda vajad, samal ajal täites kõhtu pikemaks ajaks.

Mis suhe on sul toiduga?

Tervislik toitumine on enamat kui lihtsalt see, mida suhu pistad. See, milliseid mõtteid ja tundeid toiduga seostatakse, on tohutult oluline. Kui suupisted on sinu jaoks mugavad toidud, rõhuvad sind tõenäolisemalt näksimine ja ebatervislikud valikud. Kui sinu suhe toiduga on tervislik, on lihtsam järgida tasakaalustatud toitumist. Pooshi sõnul võib tähelepanelikkuse harjutamine enne söömist aidata valida toitvamaid toite.

Järgmine kord, kui tunned vajadust näksida, mõtle hetkeks. Kas oled tõesti näljane või võib-olla on sul hoopis janu või lihtsalt igav? Kui su sisetunne sunnib valima suhkrurikkaid, töödeldud toite, võib see anda märku näiteks sellest, et oled väsinud või stressis.

Väldi töödelduid toite

Töödeldud toiduga kaasnevad ohud on kindlasti kõigile teada, kuid eriti snäkiostude puhul on lihtne korvi valida suhkrurikkaid hõrgutisi ja soolarikkaid suupisteid. Kahjuks kipuvad need sisaldama metsikult kaloreid ja lisaaineid. Lisaks sellele, et töödeldud toit on tõenäoliselt ebatervislik, ei anna see ka samasugust küllastustunnet kui toitev ja kiudainerikas toit.

Eelista köögivilju ja kvaliteetset valku

Vahepalaks tuleks enamasti valida värsked tervislikud toidud. Näiteks on köögiviljad ja puuviljad ideaalne vahepala. Need mitte ainult ei anna sinu päevale energiat, vaid toetavad ka mitmel viisil tervist. Köögiviljad on täis vitamiine ja mikroelemente, lisaks aitavad neis sisalduvad kiudained säilitada pikka aega täiskõhtutunnet.

On olemas valgurikkad snäkid, mis aitavad sul kuni järgmise söögikorrani püsida täis kõhuga. Vali alati kvaliteetne valk, näiteks chia seemnetest valmistatud puding või marjadega maitsestamata jogurt. Lisaks valkudele on pähklites ja seemnetes palju tervislikke rasvu ja kiudaineid.

Värskeid köögivilju, puuvilju, kvaliteetseid valke ja täisteratooteid tuleks eelistada ka päeva teiste toidukordade kõrvale.

Tarbi vedelikku

Piisav vedelik on üks päeva tähtsamaid asju. Terve keha töötab paremini, kui vedeliku tasakaal on hea. Vee joomine soodustab ka küllastustunnet ja aitab võidelda tujudega.

Kõiki vedelikke ei pea alla neelama vee kujul; näiteks veerikas arbuus on kerge, kuid tervislik vahepala.

Allikas: Poosh