fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kas talvekülmade ajal eelistad kuuma dušši? Heida pilk sellele, milline on sinu naha jaoks ideaalne veetemperatuur

Miski ei tundu külmal talvehommikul nii imeline kui pikk, auravalt kuum dušš. See hellitab meelt ja soojendab keha. Siiski on üks suur aga. Pärast kuuma dušši muutub nahk punaseks, on pingul ja sügeleb.

Nahk on külmadel kuudel tundlikum ja vajab rohkem niisutust ning kahjuks kuumad dušid ei aita. Nimelt kuivatab liiga soe vesi nahka ja ohustab selle kaitsekihti. Dermatoloog Robert Anolik paljastab ajakirjale Vogue milline veetemperatuur on nahale õige.

Milline on siis ideaalne temperatuur?

Kuum vesi ärritab nahka mitmel viisil.

“See põhjustab põletikku, mis rikub naha loomulikku kaitsekihti. Lisaks võib väga kuum vesi puhastada nahka selle looduslikest õlidest, mis on olulised niiskustasakaalu säilitamiseks,” selgitab Anolik ajakirjas.

Kuum dušš mitte ainult ei kuivata nahka, vaid võib halvendada ka olemasolevaid nahahaigusi või sümptomeid. Atoopiline või talvel kuivanud nahk ei vaja kuuma vett. Leige vesi on Anoliku sõnul parim valik naha pesemiseks. Käepärast soojana tunduv vesi on tavaliselt umbes 37 kraadi. Anolik lubab, et nahale sobiv dušš ei tundu külm isegi siis, kui kuuma vett tuleb vältida.

Kuidas mõjutab külm ilm nahka?

Nagu me hästi teame, kuivatavad külmad talveilmad nahka. Koduküte ja kuum dušš koormavad nahka veelgi.

“Kuumad dušid on talvel populaarsed, sest tahame külma eemale hoida, kuid külma välisõhu ja kuuma duši kombinatsioon hävitab naha kaitsekihi kaks korda,” hoiatab Anolik.

Nende tegurite koosmõju tõttu on nahk talvel sageli sümptomaatiline. Suvel on tervena särav nahk järsku kuiv ja elutu. Õnneks saab ebameeldivaid sümptomeid õige nahahooldusega leevendada.

Kuidas hoolitseda talvel naha eest?

Talvel vajab nahk hellust. Samuti tasub meeles pidada poe kosmeetikariiulit. Suvel kasutatavad tooted ei pruugi vastata sinu talvise naha vajadustele. Õige puhastustoote ja -niisutaja valimine on sinu naha heaolu jaoks sama oluline kui duši temperatuuri reguleerimine. Intensiivne, liiga leeliseline seep eemaldab nahalt selle looduslikud õlid ja nõrgestab selle kaitsevõimet. Kuiva ja tundliku naha puhastamiseks eelistab Anolik toodet, mille pH on lähedane naha enda pH-le.

Kui talvel on nahk nagunii kõva, on nahahoolduse võtmesõnaks õrnus. Pärast duši all käimist on soovitav nahk kuivaks patsutada, sest rätikuga hõõrumine ärritab nahka rohkem. Niisutamiseks sobib tavaliselt mahe aluskreem, mille koostis valitakse vastavalt nahale. Kuiv nahk vajab rasvasemat kreemi. Aknele kalduvale nahale seevastu soovitab Anolik kasutada niisutusaineid, näiteks hüaluroonhapet ja glütseriini sisaldavaid kreeme.

“Need lasevad nahal hingata ega halvenda tavaliselt akne sümptomeid,” ütleb ta.

Allikas: Vogue