fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kui kõõm ja sügelus kimbutavad, võib sul olla peapiirkonna ekseem

Kui peanahk ketendab ja sügeleb, võib tegu olla peanahka mõjutava ekseemiga. Ekseem on löövete rühm ja võib esineda kõikjal kehal. Peanaha kõige ilmsemad sümptomid on ärritunud nahk ja ketendus.

“Sõna ekseem viitab ärritunud ja sügelevale nahale, kuid seda võivad mõjutada mitmesugused tegurid. Mõnel juhul võib inimesel olla ka mitu kaasuvat nahahaigust,” selgitab dermatoloog Shereene Idriss Allure‘ile.

Teisisõnu, ketendava peanahaga võitlev inimene võib korraga kannatada mitme ekseemi vormi all. Atoopilisel ja seborroilisel ekseemil on mõnikord raske vahet teha ning paljudel juhtudel saab vastuse vaid dermatoloogi vastuvõtul. Õige raviplaani koostamiseks on aga hea mõte välja selgitada, mis sümptomeid põhjustab.

Kuidas tuvastada ekseemi pea piirkonnas?

Kõõm tekib siis, kui peanahk on kas liiga rasvane või liiga kuiv. Kui peanahk tundub õline, on tõenäoliselt tegemist seborroilise ekseemiga, mida tuntakse sagedamini rasulööbe nime all. Seborroiline lööve esineb piirkondades, kus rasu tootmine on rikkalik, näiteks peanahal. Kui rasu tootmine on liiga intensiivne, võivad peanahas looduslikult esinevad bakterid ja pärmseened liigselt paljuneda, ärritades nahka.

“Tavaliselt põhjustab täiskasvanutel ketendamist seborroiline ekseem, kuigi psoriaas, atoopiline dermatiit ja allergiad ei ole haruldased,” ütleb dermatoloog Robert Finney ajakirjas Allure.

Muud sagedased kõõma põhjustajad on atoopiline dermatiit ja psoriaas. Need on põletikulised haigused, mis ilmnevad tavaliselt sügelevate, ketendavate laikudena peanahal. Pea atoopiline dermatiit esineb lastel oluliselt sagedamini kui täiskasvanutel. Ka peanaha seenhaigusi esineb tänapäeval täiskasvanutel väga harva.

Kuidas ravida ketendavat peanahka?

Ketendusel on mitu võimalikku põhjust, kuid nende põhiline ravi on sisuliselt sama. Kõõmaravi võtmesõnaks on pesemine. Šampoon tuleks valida peanaha järgi. Seborroilise ekseemi põdejad peaksid valima rasusele peanahale mõeldud šampooni, kuid atoopiline või tundlik nahk vajab pehmeid puhastusvahendeid. Intensiivne kõõmavastane šampoon võib peanahka veelgi ärritada.

Paljud arvavad ekslikult, et ketendus on alati märk kuivast peanahast. Sel juhul võib pesuintervallide pikendamine, niisutavad palsamid ja õlid tunduda loomuliku lahendusena. Tegelikkuses võivad need probleemi isegi hullemaks muuta. Rasune peanahk ja pesemiste ärajätmine annavad pärmseentele ja bakteritele veelgi soodsama kasvukeskkonna.

Mõnel juhul võivad ketendava peanaha põhjuseks olla ka nahka ärritavad tooted. Juuksevärvid ja kuivatavad šampoonid on tavalised süüdlased. Kui peanaha lööve on põhjustatud allergeenidest, on aeg süüdistada oma tooteid. Ootamatult kasutusele võetud toode, näiteks uus šampoon, kuivšampoon või juukselakk, tuleb sageli esile äkilise naha koorumise tõttu.

“Sümptomite minimeerimiseks on ärritajate vältimine oluline,” meenutab Idriss.

Kui pesemine ja head tooted peanahka maha ei rahusta, soovitab Finney proovida käsimüügis olevat hüdrokortisooni lahust. See aitab põletikku rahustada. Väga rasketel juhtudel võivad MSPVA-d ka sümptomeid leevendada. D-vitamiinist võib abi olla ka psoriaasi ravis.

Mõnel juhul võib peanaha probleeme põhjustada mõni muu haigus, näiteks Parkinsoni tõbi. Kui põhjus pole kodus selge, peaksite konsulteerima oma dermatoloogiga.

Allikas: Allure