fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kuus sammu, mis päästavad kuivanud naha

Kas soovid teada, miks vistrikud tekivad, kuigi sinu nahk tundub kuiv ja pingul? Tasub meeles pidada, et kuivanud nahk ei ole sama nagu kuiv nahk. Iga nahatüüp võib kuivada, kui piisavat niisutust ei pakuta.

“Isegi kui kellelgi on rasune nahk, võib ta ikkagi kannatada dehüdratsiooni all. See tähendab, et rasu tootmine võib olla kõrge, kuid naha veesisaldus on endiselt madal,” selgitab dermatoloog Y. Claire Chang Allure ajakirja The Science of Beauty podcastis.

Õnneks on olemas lihtne trikk, mis paljastab, kas sinu nahk kannatab dehüdratsiooni käes. Pigista põse nahka ja lase lahti. Janune nahk kortsub ega taastu kiiresti. Kuivanud nahk tundub pingul, hägune ja lõtv. Sel juhul on vee joomine loomulikult esmane vahend naha seisundi parandamiseks. Kuivale nahale seevastu on iseloomulik väike kogus rasu.

Isegi kui te pole kindel, kas teil on kuivanud või kuiv nahk, on hea uudis see, et välised ravimeetodid on mõlemal juhul peaaegu samad. Allure loetles kuus võimalust kuivanud naha tasakaalu taastamiseks.

Niisuta

On selge, et kuivanud nahk vajab tõhusat niisutust. Veendu, et sinu ravirežiim vastaks sinu naha vajadustele ning oleks rikas pehmendavate, niisutavate ainete ja keramiidide poolest. Pea meeles, et paljud akneravi tooted on tugevalt dehüdreerivad, seega vajab ka rasune nahk niisutavaid tooteid.

Hangi õhuniisutaja

Niisutaja säästab talvel nahka. Aseta see voodi kõrvale või töölauale, et kuiv toaõhk sinu nahka rohkem ei kuivataks.

Koori vastavalt vajadusele

Koorimine on sileda naha saladus. Kui nahale kogunevad surnud naharakud, hakkab naha väljanägemine langema. Dermatoloogia abiprofessor Francesca Fusco juhib tähelepanu, et ka hooldustooted nagu niisutajad ei imendu sel juhul korralikult. Seetõttu soovitab ta nahka regulaarselt koorida. Olenevalt naha seisundist võib koorimist teha tavaliselt üks või kaks korda nädalas. Kuiva ja tundlikku nahka tuleks koorida vaoshoitult, sest tugev hõõrumine ja liiga karmid tooted võivad kahjustada naha kaitsekihti. Keemiline koorimine on õrnem alternatiiv mehaanilisele koorimisele ja tundlik nahk võib jääda leebematesse AHA-hapetesse. Rasvlahustuvad BHA happed sobivad rasusele nahale ja aitavad ka ebapuhtust ravida.

Ära unusta seerumit

Kui sinu nahk on pidevalt kuiv, võiksid oma nahahooldusrutiini lisada niisutajaid. Niisutaja kõrvale sobib kiiresti imenduv tõhus seerum. “Seerumid ei ole niisutajad ja vastupidi, “meenutab dermatoloog Ross C. Radusky veebisaidil.

Kuivale nahale soovitab ta hüaluroonhapet või peptiide sisaldavat seerumit. Seerumit kantakse alati enne niisutajat, et see mõjuks nahale.

Proovi vaseliini

Kes oleks osanud arvata, et vaseliin sobib kasutamiseks kallite nahahooldustoodete kõrvale, kuid soodne multifunktsionaalne toode aitab nahka niiskust siduda. Siinai mäe kosmeetika- ja kliiniliste uuringute direktor Joshua Zeichner ütleb, et vaseliini tuleks enne magamaminekut kanda niisutava kreemi peale. Sel juhul seerumid ja kreemid nahalt ei aurustu.

Kohanda nahahooldust vastavalt aastaajale

Temperatuuri ja niiskuse muutused mõjutavad naha seisundit ja vajadusi. “Talv on nahale eriti karm, kuna külm ja kuiv õhk võib põhjustada naha kuivust, sügelust, ketendamist ja tundlikuks muutumist. Külm õhk kahandab ka poore, aeglustab vereringet ja vähendab rasu tootmist,” selgitab Radusky.

Kui sellele lisada veel kuum dušš ja küte, on kuiva naha retsept valmis. Talvel peab nahahoolduses keskenduma niisutamisele. Suvisel ajal elab nahk tavaliselt üle ka kergema niisutajaga, kuid päike seab nahale uusi väljakutseid, tuues esile SPF olulisuse.

Allikas: Allure