fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Taastava une seitse reeglit

Uneraskused on üsna levinud probleem. Uuringud näitavad, et suur osa meist magab liiga vähe või magab halvasti. Abi otsitakse sageli unerakendustest ja ravimitest, kuigi esimene asi, millele tähelepanu pöörata, on teie enda harjumused. Vogue UK loetles seitse hea une põhireeglit, mida kõik peaksid järgima.

1. Minge varakult magama

Paljud inimesed üritavad väsinud olekus vastu pidada, kuid väsinuna tasub magama minna.

“Tunneme survet kauemaks ärkvele jääda. Paljud arvavad, et päeval pole piisavalt aega, kuid kui me jääme kauemaks üles, peaksime rohkem ära tegema. Kuid uuringud näitavad, et see pole nii,” ütleb dr Michael Grandner Arizona ülikoolist, kes on spetsialiseerunud unele ja tervisele.

Tegelikkuses õõnestab hilinenud magamaminek meie tõhusust ja produktiivsust; kui magate natuke rohkem, saate vähema ajakuluga sama palju asju teha.

2. Rahunege enne magamaminekut

Pärast kiiret ja pingelist päeva pole ime, kui teil on raskusi uinumisega. Seetõttu on oluline enne magamaminekut varuda piisavalt aega lõõgastumiseks.

“Mõnel läheb vaja pool tundi, teisel rohkem. See ei tähenda, et peate mediteerides diivanil istuma, kuid lõõgastumine ja tööst mitte mõtlemine toimib tavaliselt kõige paremini,” ütleb dr Grandner.

Veetke õhtu tegeledes rahulike ja rahustavate asjadega. Näiteks venitus- ja hingamisharjutused on hea viis tempo vähendamiseks. Samuti hämardage kindlasti valgustus, kuna see annab kehale märku magamaminekuaja lähenemisest.

3. Ärge jääge voodisse, kui teil on magamajäämisega raskusi

Uneeksperdid nõustuvad, et kui und lihtsalt ei tule, on oluline voodist välja tõusta.

“Kui lebate voodis ärkvel olles, muutub voodi ebamugavaks kohaks ja hakkate seda seostama negatiivsete asjadega… Aja jooksul muutub voodi lõõgastumise asemel negatiivseks kohaks,” selgitab dr Grandner.

4. Pöörake tähelepanu ümbrusele

Pime ning jahe tuba on une jaoks väga hea.

“Usun, et ka voodipesu materjal mõjutab une kvaliteeti. Looduslikud, hingavad ja imavad materjalid nagu lina ja meriinovill aitavad reguleerida kehatemperatuuri, mis omakorda aitab meil paremini magada,” ütleb Pigleti asutaja Jessica Mason.

5. Mõelge, kuidas riietute

Samuti on oluline, mida sa magama minekuks selga paned. Kas magad flanell pidžaamas või äkki alasti? Uuringud näitavad, et viimasesse rühma kuuluvad inimesed kipuvad paremini magama, sest alasti olles jääb keha jahedamaks.

“Pidžaamad võivad hoida kehatemperatuuri liiga kõrgel, eriti sooja ilmaga,” tuletab meelde dr Frankie Spence.

Kui soovite kanda pidžaamat, valige õhuline ja hingav kangas.

6. Ärge muretsege kaheksa tunni pärast

“Üks levinumaid müüte on see, et teil on vaja kaheksat tundi und öösel. Tegelikkuses on seitsme ja kaheksa tunni vahel vähe vahet ning uni ei pea olema täiuslik, et seda heaks pidada,” lubab dr Grandner.

Kui te ei maga öösel piisavalt, soovitab dr Grandner teil unepuuduse korvata uinakuga.

7. Kui saate, vältige unerohtu

Dr Grandner ei soovita unerohtu ega melatoniini, kui neid pole hädasti vaja. Melatoniin mõjutab ööpäevast rütmi ja seda kasutatakse sageli valesti. “See ei paranda uneprobleeme ega aita eriti unetuse korral,” selgitab ta.

Unerohi tekitab sageli järgmisel päeval uimasust.

“Enamik inimesi tahab olla päeval valvas ja ärkvel, kuid ravimid toimivad vastupidi. See ainult süvendab probleemi, mida üritasite lahendada, nimelt päevast väsimust,” meenutab dr Grandner.

Selle asemel soovitab ta proovida toidulisandeid, millel on antioksüdante ja põletikuvastane toime ning mis soodustavad lõõgastumist. Näiteks võivad adaptogeenid aidata stressi maandamisel ja uinumisel.

Allikas: Vogue UK