fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kas kollageenikreemid aitavad tõesti kortsude vastu?

Kollageen on nahka pinguldav ja siluv imeasi, seega pole ime, et igasugused kollageenitooted on praegu suure nõudlusega. Uurimisandmeid suukaudselt sissevõetud kollageenitoodete tõhususe kohta on väga vähe ja kuigi kollageeni sisaldavad nahahooldustooted on turul olnud juba pikka aega, jagavad neid ka eksperdid.

Allure‘is selgitavad dermatoloogid, miks kollageenikreemid ja -seerumid ei pruugi kortsude ja letargiaga võidelda nii, nagu kliendid soovivad.

Mis see kollageen täpselt siis on?

Kollageen on niitjas valk, mida leidub meie luudes, lihastes, liigestes ja loomulikult ka nahas. Kollageen annab kudedele tuge ja tugevust, kuid vanusega aeglustub kollageeni tootmine. Nahas hakkab see ilmnema lõtvade ja peente joonte kujul.

Kosmeetikas kasutatav kollageen ei ole aga sama, mida meie keha toodab, meenutab nahaarst Corey L. Hartman. “See on sünteetiline versioon, mida nahk ei suuda kergesti imada,” ütleb dermatoloog Mona Gohara ajakirjas.

Kõige tavalisem nahahooldustoodetes leiduv kollageen on saadud kalast, kuid tänapäeval on turul saadaval ka vegantooted.

Kas kollageen on paikselt kasutamisel kasulik?

Kollageeni sisaldavad nahahooldustooted aitavad siluda peeneid jooni, samuti parandada naha elastsust – vähemalt teoreetiliselt. Kosmeetikas töötava keemiku Ginger Kingi sõnul praktikas kollageenitooted peamiselt ainult niisutavad nahka.

Dermatoloog Corey L. Hartmani sõnul on probleem selles, et kollageeni molekulid on liiga suured, et jõuda naha sügavamatesse kihtidesse, kus need võiksid stimuleerida kollageeni tootmist.

“Väliselt kasutatav kollageen ei paranda naha struktuuri ja elastsust,” ütleb ta.

Tegelikult pole Allure’i ekspertide sõnul ükski märkimisväärne uuring näidanud, et kollageeni väline kasutamine tõstaks kollageeni tootmist või parandaks naha tugevust.

Kas kollageenile on tõhusamaid alternatiive?

Kollageenpeptiidid on suurepärane alternatiiv traditsioonilistele kollageenitoodetele. Kollageenpeptiidid jäljendavad kollageeni toimet, kuid kuna need on palju väiksemad, imenduvad nad paremini nahka. Gohara soovitab aga kosmeetikatoodete ostmisel olla ettevaatlik, sest kollageen või kollageenpeptiidid on koostisosade loendis sageli segamini ajatud.

Retinoidid on parim võimalus naha seisundi parandamiseks, sest need aitavad tõepoolest stimuleerida kollageeni tootmist. Kui väliselt kasutatava kollageeni eeliste kohta puuduvad uurimisandmed, on retinoidide efektiivsust uuritud.

Allikas: Allure