fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Põletikku vähendavad imetoidud peaksid kuuluma sinu dieeti

Põletik iseenesest pole halb, sest see on viis, kuidas immuunsüsteem reageerib keha ähvardavale infektsioonile. Tänapäeval aga kannatavad paljud nn madala astme põletiku all. Kuigi vaikset põletikku ei pruugi märgata, võib see aja jooksul kehale palju kahju tekitada. Pikaajalist põletikku on seostatud paljude haigustega, nagu diabeet ja vähk, seega on oluline asjad võimalikult kiiresti korda saada.

Muu hulgas võib õhusaaste, stress ja kehv toitumine suurendada neurotransmitterite hulka kehas. Hea uudis on see, et vaikset põletikku võivad elustiilid aja jooksul piirata, millest enamus põhjustab nii sisemisi kui ka väliseid sümptomeid. Näiteks treenimine ja uni aitavad teil tervena püsida. Dieet on üks olulisemaid vahendeid madala astme põletiku ravis. Praetud ja töödeldud toit tõstab põletikulisi väärtusi, samas kui põletikuvastane dieet aitab kehal põletikulist protsessi kontrolli all hoida.

On tõestatud, et mõned toidud vähendavad põletikulisi väärtusi. Poosh loetles oma põletikuvastaseid lemmikuid.

Kurkum

See kuldne juur sisaldab kurkumiini, mis on tõhus põletikuvastane aine. Kurkumit saab pressida mahlaks või kasutada toiduvalmistamisel vürtsina. Kurkum on ka populaarne viis kurkumiini tervist edendava mõju nautimiseks.

Roheline tee

Roheline tee mitte ainult ei värskenda, vaid hoiab ära ka põletiku. Samuti on see täis antioksüdante, mis võitlevad vabade radikaalidega. Lisaks sisaldab roheline tee epigallokatehhiin-3-gallaati (EGCG), millel on põletikuvastane toime.

Lagritsa juur

Maitsva maitsega lagritsajuur annab suurepärase võimaluse lisada oma dieeti põletikuvastaseid koostisosi. Lagritsajuurtes sisalduvad triterpeenid omavad tugevat antioksüdantset toimet, lisaks on see täis rakkude tervist soodustavaid flavonoide. Hiina traditsioonilise meditsiini kohaselt toetab lagritsajuur muu hulgas mao ja soolte tööd, avab hingamisteed ja aitab leevendada valu.

Aloe vera

Aloe verat saab kasutada nii sees- kui välispidiselt. Nahal aitab see muu hulgas päikesepõletusi rahustada. Sisemiselt allaneelatuna rahustab see seedetrakti infektsioone, kirjutab Poosh.

Tsink

Tsink on populaarne toidulisand immuunsüsteemi toetamiseks, kuid ta teeb palju rohkemat. Tsink on muu hulgas oluline juuste, küünte ja naha heaolu jaoks. Kui seda kasutatakse kosmeetikas, aitab see leevendada põletikku naha pinnal. Seetõttu on see kasulik ravim põletikuliste nahaprobleemide, nagu akne ja rosaatsea, ravis.

Head rasvad

Pehmed rasvad, näiteks kalast, avokaadost, oliiviõlist ja pähklitest pärinevad rasvad, on kindlasti osa tervislikust toitumisest. Omega-3 rasvhapped on organismile kasulikud, muu hulgas pärssides madala astme põletikku.

Marjad

Marjades on palju kiudaineid ja ainult mõõdukalt looduslikke suhkruid. Samuti on nad täis põletikuvastaseid antioksüdante. Parim kasu marjadest saadakse mitut erinevat sorti kombineerides.

Allikas: Poosh