fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kas vajate kohvist võõrutusravi? Nende näpunäidete abil saavutate edu

Tervisemaailmas on mitmesugustest detoksidest saanud tohutu nähtus, kuid nende vajalikkuse kohta on palju arvamusi. Maks, neerud, põis ja seedimine eemaldavad jääkained üsna tõhusalt. Siiski on selge, et kaasaegse inimese keha on pidevalt tõsiste katsumuste all. Iga päev puutume kokku tohutu hulga väliste saasteainetega, alates õhusaastest kuni toidu lisaainete ja kosmeetikakemikaalideni. Detoksi idee on seda koormust kergendada, et keha saaks toksiinid tõhusamalt välja lasta.

Toitumisspetsialist, kokk ja raamatu „See on sinu aju toidetuna“ autor dr Uma Naidoo usub, et võõrutusrežiimist võib abi olla siis, kui keha on füüsiliselt sümptomaatiline. Näiteks võib alkohol ja kofeiin tekitada liigsel tarbimisel vastikuid mõjusid. Kohv mõjutab inimesi väga erineval viisil, kuid mõned on kofeiini suhtes tundlikumad, mistõttu võib kohvi joomine põhjustada südamepekslemist ja närvilisust.

“Kuna iga inimese mikrobioom on ainulaadne, võib isegi väike kogus kofeiini osasid inimesi liigselt ergutada ja põhjustada nende üliaktiivsust, stressi või ärevust,” selgitab dr Naidoo Pooshi elustiili veebisaidil.

Hea-halb kofeiin

Eestlased on teatavasti kohviinimesed ja teavad, et kohvil on arvukalt tervist edendavaid mõjusid. Lisaks kosutavale toimele võib kohv parandada tähelepanelikkust ja keskendumisvõimet. Kohv kaitseb maksahaiguste ja osade vähivormide eest. Ka kohvijoojatel on vähem diabeeti. On tõestatud, et kofeiin kiirendab ainevahetust ja energia põletamist, muutes selle kasulikuks abivahendiks kehakaalu reguleerimisel.

Teisest küljest on tassikesele kohvile järgnev kofeiini langus kahjuks paljudele tuttav. Kofeiin võib tekitada sõltuvust ja siis tundub, et ärkamine ilma kohvita on võimatu. Kui kohvi juuakse päeva jooksul ainult mustalt, võivad sümptomid hõlmata värisemist, närvilisust, ärevust ja südamepekslemist.

“Mõnda aega kofeiinist hoidumine võib teid rahustada, parandada une kvaliteeti ja vähendada ärevust,” lubab dr Naidoo.

Võõrutusravist ellujäämise näpunäited

Kui kofeiin põhjustab vastikuid kõrvaltoimeid, võib olla hea mõte proovida väikest võõrutusravi. Kohvist võõrutamine pole lihtne, kuid dr Naido sõnul saab protsessi hõlbustada paljude nippidega.

“Tuju parandav ja põletikuvastane dieet võib aidata. Mõne jaoks võib kofeiinist loobumine põhjustada ärevust või paanikat, nii et kui olete harjunud jooma mitu tassi päevas, võiksite seda kogust vaikselt vähendada.”

Muid võõrutusnähte saab leevendada ka teiste toiduainetega. Mõni asendab kohvi teega, kuid kui soovite kofeiinijoogid üldse välja jätta, tasub vaadata looduse imeliste hõrgutiste poole.

“Näiteks tume šokolaad ja marjad pakuvad kehale meeleolu tõstvaid antioksüdante ja flavonoole, mis võivad kofeiiniga sarnaselt stimuleerida,” ütleb dr Naidoo.

Kofeiini väljajätmine võib põhjustada väsimustunnet, seega peaksite energiat otsima mujalt. Dr Naidoo soovitab tungivalt detoksifitseerimise ajal investeerida värvilisse, taimedele keskendunud dieeti, mis on täis kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Tervislik toitumine paneb sind tundma end energilisena ja su keha saab võõrutusnähtudega kergemini hakkama. Põletikuvastane dieet aitab leevendada depressiooni ja ärevuse sümptomeid.

“Ärge unustage ka oma keha vedeliku tasakaalu eest hoolitseda, juues piisavalt vett, et teie keha ja aju saaksid funktsioneerida,” tuletab dr Naidoo meelde.

Tema sõnul on ütlematagi selge, et kofeiini ärajätmine võib esialgu tunduda väljakutsuv, kuid tasub anda kehale aega muutustega harjuda.

“Aidake oma keha, pidades kinni korrapärastest, toitvatest toitudest, investeerides unne ja trenni ning töötades aktiivselt stressi vähendamise nimel. Need on olulised sammud keha loomuliku energia tasakaalu taastamiseks.”

Allikas: Poosh