fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Patareid ja kiibid: miks tehnoloogiaettevõtted koondavad oma jõupingutused riistvarale?

Viimastel aastatel on tehnoloogia teinud suuri edusamme ja muutnud nii meie tööd kui ka vaba aega. On lihtne ette kujutada, et tehnoloogiline areng jätkub ka tulevikus kiires tempos ja me ei suuda kindlasti isegi ette kujutada kõiki selle võimalusi. Tehnoloogia areng seab väljakutseid ka tehnoloogiaettevõtetele. See kajastub muidugi ettevõtte strateegiates. Üks tulevikustsenaariume on asjade internet (IoT – Internet of Things). See on üks peamisi põhjuseid, miks tehnoloogiaettevõtted investeerivad akudesse ja kiipidesse. Toome teieni aga kõigepealt ülevaate sellest, kuidas kiipide ja akude väljatöötamine on selleni üldse viinud.

Mobiilseadmed muutuvad üha tavalisemaks – ja nad nõuavad patareisid ning kiipe

Alates 1990ndatest on mobiiltelefonid muutunud üha laialdasemaks. Aastate jooksul on telefonid muutunud GSM -telefonidest nutitelefonideks. Nutitelefonide levik ja arendamine tähendas, et igal omanikul oli võimalus oma telefonis tegeleda pangandusega, vaadata videosid ja mängida mänge. See areng mõjutas suuresti ka inimeste meelelahutuse kasutamist. Suuremate ekraanide abil olid telefonid meeldivamad, nt. filmide vaatamiseks. Arendusest said kasu ka veebikasiinode saidid ja mängijatel oli parem juurdepääs mängudele. Praktikas võib paljudel telefoniomanikel olla taskus terve internetikasiino. Paremad kiibid võimaldasid võimsamaid telefone ja võimsamate telefonidega laaditi kiiresti suurejoonelisemaid mänge. Üldiselt muutus online kasiino kogemus mobiilseks, suurejoonelisemaks ja sujuvamaks. Pole liialdus öelda, et mobiilseadmete arendamine muutis inimeste igapäevaelu ning suurendas ka kiipide ja akude nõudlust ja arengut. Ka arvutid arenesid kiires tempos ning kui me räägime sülearvutitest, oli nende ehitamiseks vaja kiipe ja akusid.

Patareide väljatöötamine oli vajalik, kuna telefonide ja masinate efektiivsemaks muutudes oli vaja suuremaid ja paremaid patareisid. Tõde on see, et vana Nokia GSM -telefon kasutas palju vähem energiat kui kaasaegne nutitelefon, millel on suur värviekraan, internetiühendus ja palju rakendusi. Arvutipatareide areng tähendas, et sülearvutid said aina paremaid patareisid, mis aga ei olnud liiga suured, et sülearvuti teisaldatavus kannatada saaks. Tehnoloogia on aga arenenud kiiresti ning arvutid ja telefonid pole nüüd enam ainsad, mis vajavad kiipe ja akusid. Asjade internet nõuab patareisid ja see on üks väljakutsetest, millele tehnoloogiaettevõtted peavad vastama.

Patareid ja asjade internet

Asjade internet on seega termin, mida kasutatakse internetiühendusega seadmete jaoks. Selleks võivad olla väikesed esemed, näiteks nutikell, või suured objektid, näiteks sõiduk. Selleks võivad olla ka andurid, mis mõõdavad näiteks linnade õhukvaliteeti. See ütleb teile, millises ulatuses te asjade internetist rääkides edasi liigute. Internetiga ühendatud objektid suudavad Interneti kaudu suhelda. Interneti kaudu juhtimine on võimalik ka IoT-tehnoloogia abil. Need seadmed vajavad töötamiseks patareisid ja kiipe.

IoT üks väljakutseid on energia kättesaadavus. Loomulikult ei ole see probleem vooluvõrku ühendatud seadmete jaoks, vaid kaugemale paigutatud seadmete jaoks, näiteks haritavatele põldudele (niiskuse, ilmastikutingimuste jms jälgimiseks). Selle lahendamiseks on vaja tõhusaid patareisid. Kui energiavarustus katkeb, võib järgneda katastroof, kuna andmed võivad kaduda või olulist teavet kaotada, näiteks asjaolude järsu muutumise tõttu. Seega on see palju suurem probleem kui näiteks aku tühjenemine. Tasub meeles pidada, et mootorsõidukite elektrifitseerimine nõuab ka tõhusaid akusid, seega sõltub tuleviku liiklus suurel määral ka sellest.

Kiipide tähtsus

Kiibid on väikesed, kuid kaasaegse tehnoloogia lahutamatud osad. Neid ei paigaldata ainult arvutitesse ja telefonidesse. Kiipe on vaja, kuna elektriseadmed muutuvad keerukamaks. Kodumasinate automaatika, isesõitvad autod, liitreaalsuse (AR) ja tehisintellekti (AI) teenused vajavad toimimiseks üha enam kiipe. Seda arengut on näha nt. selles osas, et arvutiturg on viimase paari aasta jooksul kannatanud kiipide puuduse all. Üha digitaalsemaks muutuvas maailmas on see loomulikult probleem ja seetõttu on tulevikku silmas pidades äärmiselt oluline investeerida kiipide tehnoloogiahiiglastesse.