fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Miks võib treening kutsuda esile migreeni?

Regulaarne treenimine on osa tervislikust eluviisist, aga millist nõu annaksite, kui treening põhjustab peavalu? Treening on tegelikult üsna tavaline migreeni vallandaja; 2013. aastal Hollandis läbiviidud uuringus teatas 38 protsenti 103 migreenihaigest, et neil on tekkinud treeningust tingitud migreen, kirjutab Allure.

“Füüsiline pingutus on migreenihaigetel tavaline põhjus. Üks migreeni diagnostilisi kriteeriume on see, et aktiivsus või teatud liigutused võivad vallandada krambihoogusid või süvendada valu,” selgitab ajakirjas neuroloog Joey Gee.

Neuroloog Deena E. Kuruvilla nõustub. Tema sõnul kogeb suurem osa migreenihaigetest suurenenud energiatarbimist, mis süvendab sümptomeid. Hea uudis on see, et on palju ennetavaid meetmeid, mis aitavad vältida migreeni puhkemist pärast treeningut.

Miks kutsub treening esile migreeni?

Kuigi eksperdid nõustuvad, et treening võib põhjustada migreeni, ei ole migreeni ja treeningu vaheline seos veel täielikult mõistetav.

“Keegi ei tea, miks treenimine võib migreeni esile kutsuda,” tunnistab Gee.

Ühendkuningriigis asuva Migreni Trust-i andmetel võib treening toimida katalüsaatorina mitmetele migreeni teadaolevatele riskiteguritele, nagu dehüdratsioon ja madal veresuhkur. Treening võib hetkeks tõsta ka vererõhku, mis võib samuti vallandada migreeni.

Treenimise tingimused võivad samuti mõjutada migreeni puhkemise tõenäosust.

“Uuringud on näidanud, et treeningust põhjustatud migreen esineb sagedamini, kui treenitakse kuuma või niiske ilmaga, kõrges kohas,” märgib Gee.

Treeningujärgse migreeni sümptomid ei erine oluliselt teistest migreenidest. Lisaks peavaludele on tavalisteks sümptomiteks valguse, heli ja muude stiimulite tundlikkus.

Kuidas saab treeningujärgset migreeni ravida ja ära hoida?

Kui pärast treeningut tekivad peavalud, on alati soovitatav välistada muud võimalikud põhjused.

“Esimene asi on välistada ohtlikud põhjused. Aneurüsmid, ajukasvajad ja verejooks ajus võivad põhjustada treeninguga seotud peavalu, seega on nende alternatiivide välistamiseks vaja neurograafiat ja muid diagnostikavahendeid,” selgitab Kuruvilla.

Kui diagnoosiks on treeningust tingitud migreenihoog, saab seda ravida traditsiooniliste meetoditega. Parim viis migreeni raviks on ennetamine. Gee soovitab tungivalt vältida kuuma ja niiske ilmaga pingutamist ning treenida hästi ventileeritavas kohas. Samuti on oluline tagada vedeliku tarbimist nii treeningu ajal kui ka pärast seda.

“Ägeda ravi korral soovitame mittesteroidseid põletikuvastaseid ravimeid (NSAID), nagu naprokseen. Seda saab enne treeningut sisse võtta, et vältida peavalu,” soovitab Kuruvilla.

Siiski on oluline meeles pidada, et treeningut ei tohiks peavalude kartuses välistada. On olemas mitmete uuringute andmeid, et mõõdukas treening võib peavalu leevendada. Seetõttu võib regulaarne treenimine olla migreeniga patsientidele tõhus ennetav ravi. Mõõdukas aeroobne treening on migreenihaigetele ohutum valik kui väga raske aeroobne treening.

Allikas: Allure