fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Eesti startup’id, millest kogu maailm räägib

Ei ole vist ühtegi inimest kaasaegses tsivilisatsioonis, kes ei oleks kunagi kuulnud Skype’st. Olgu selleks siis konto avamine, kellegiga juhuslikult sellel teemal arutanud või kuulnud sellest, kuidas Microsoft selle aastaid tagasi ära ostis. Tegemist on maaailmakuulsa suhtlus-ja videokõnede portaaliga, mis põhineb P2P võrgustikule.Eestlased võimutsevad internetitelefoni teenuste pakkumise alal juba 2001.aastast. Lisaks kõigele on eestlased loonud mitmeid erinevaid transpordi, ja robootikaga seotud ettevõtteid, pälvides haruldaste unicorn’i tähendusega idufirmade nimetused.

Eestlased on loonud ka mitmeid erinevaid mobiilmängude rakenduste loojaid, mängude loojaid ning lisaks saab erinevaid vaimusünnitisi katsetada juba varakule beta-versioonis (mängi siin).

Kõige kuulsamate Eesti startup’de hulka kuuluvad järgmised välismaa investorite lemmikud:

#1 Taxify ehk Bolt

Taxify sarnaneb tugevalt mujal maailmas tuntud Uberi rakendusele, kuid eestlased hõlmavad enda alla suurema teenusepakkujate võimaluse. Lisaks eraisikutele, võivad Bolti kasutada ka taksojuhid, kes on eelnevalt firmade alt lepingud sõlminud. Bolt toimetab ka enda erilise süsteemi alt, kus palgatakse autojuhid kasutama firma poolt ostetud autodega teenust pakkuma. Kõik toimib ühe ja sama firma märgi alt.

Ettevõte asutasid 2013. aastal Markus ja Martin Villigu eesmärgiga luua ühine platvorm Eesti ja Läti taksode jaoks. Teenus avati algselt vaid Tartus ja Tallinnas. 2014. aastal muutus Bolt rahvusvaheliseks sõiduteenuse pakkujaks ning laienes Riiga ja Vilniusesse.Teenuse esialgset levikut pärssis ettevõtte valik eelistada lepingupartnerina taksofirmadele taksojuhte.

#2 Skype

Skype on aastate jooksul käinud käest kätte kuid viimaks haldab seda suurim ja tuntud interneti ja arvutitega seotud moogul Microsoft. Eelnevalt on firma omanikuks olnud ka eBay, kes ostis selle 2005.aastal otse omanike käest 2.6 mljardi dollari eest, kuigi firma teenis sellel hetkel vaid keskmiselt mõned miljonid kuus ja aasta sissetulek oli kuskil 60 miljoni juures. Eestlastest koodikirjutajad aitasid rootslasel ja taanlasel luua tasuta tarkvaraga kasutaja jaoks suhtluskanali, mis järgmise kahe aasta jooksul ei küsinud oma kasutajatelt sentigi. Hilisemalt loodi tasulisi valikuid, mille ostsmisel firma ka kasumit teenima hakkas. Seni toitus kogu firma siiski investeerijate sissemaksudest.

Firma väärtus siiski aastatega kerkis, ning 2011. ostsis Microsoft Skype eBay käest ära 8.5 miljardi dollari eest, elimineerides oma kõige suurema konkurendi.

#3 Transferwise

Transferwise, kuid tänase nimega Wise loodi kahe eestlase poolt, kes ostsid parimat lahendust enda omakestele raha saatmiseks, vältimaks suuri peidetud kulusid raha ülekannete puhul. Transferwise tõmbas üles oma tähelepanu PayPali kõrval, mis oma suure haardega oli juba end turul kindlustanud. Wise juhid on eelnevalt väitnud, et startup’i loomine põhines siiski enda vajaduste põhjal, kuid soovisid lihtsustada ka nende inimeste tegevusi kelle lähedased on kodunt kaugel ning neile raha saatmine raskendatud.

Tegemist on siiski noore firmaga, asutatud siiski vaid ainult 10.aastat tagasi. 2012.aastal saadi Suurbritannias ülekannete ja regulatsioonide leping ning saavutati esimene 10 miljoni suurune kollektiivne ülekannete üldsus.

Eestlased on teadatuntud idufirmade loojad ja paljud välismaised idufirma hitid on kuidagi seotud olnud eestlaste loodud algkoodidega või samal plaanil ehitatud. Eesti on Euroopa Silicon Valley- paradiis kuhu suunduvad need kes soovivad saada sama edu kui euroopa parimad koodiloojad.