fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Eestlased ei planeeri oma finantse – ole teistest edukam ja kasuta neid planeerimise nippe

Säästmine ja kogumine tähendab paljudele väikest rahakogujat kodus, kuhu lisatakse münte. Lisaks on meil muidugi klassikaline madratsi alla sularaha peitmine. Kuidas aga digitaalses maailmas reaalselt koguda raha nii, et sellest oleks mingisugune kasu? Miks tasuks üldse koguda raha?

Digitaalne elu on kaasa toonud väljakutseid, mida paljud meist ei osanud ennustada. Tänapäeval tundub, et raha polegi just päris – see on lihtsalt number pangakontol ja kõik. Pangakaarti kasutatakse nii kaua, kuni üks päev ütleb see poes ”Kontol ei ole piisavalt raha”.

Internetis leidub palju säästmisnippe ja ideid, kuidas raha paremini säästa ja neid mitmed on päris head tegelikult. Näiteks üks populaarne viis on alati poodi minna konkreetse rahasummaga, ehk välja võtta teatud summa sularaha, ning ette planeerida mida poest osta.

Samuti suunatakse ostma soodsamalt – kas siis toitu või riideid. Tasuks vaadata realiseerimiskeskuseid või kirbukaid. See on iseenesest ka väga hea idee ja nipp, ning kindlasti paljud kasutavadki seda võimalust. Samas aga reaalsus on see, et need asjad tunduvad kõik nii toredad, aga eriti tänapäeva kiire selus ei toimi see kõik nii hästi. Tühja kõhuga lähed ikka toidupoodi, mis on sulle kõige lähedam ja ostad kiiruga lihtsalt asjad ära. Mida peaks inimene tegema, et tõsta oma finatsilist võimekust isegi siis, kui sissetulek ei ole väga suur?

Planeerimine

Nii igav sõna, kas pole? Planeerimine. Tegelikult huvitav on see, et see tundub hästi loogiline viis finantsielu tasakaalustamiseks, kuid aastal 2019 läbi viidud uuringu järgi näitab, et tegelikult eestlased ikka väga ei planeeri oma eelarvet. Kas seal võikski olla see maagiline lahendus?

Fakt on see, et mitu nendest inimestest, kes seda artiklit loevad, kindlasti planeerivad oma eelarvet ja teine fakt on mitme puhul ka see, et sissetulek on lihtsalt liiga väike ja kulusid on igalt poolt juba maha võetud. Vahest oleks ikka soov ju osta ka pudel paremat veini, mitte kõige odavamt Cono Sur’i.

Siis tekib mingisugune üllatav kulu, millega polegi arvestanud. Õnneks on tänapäeval selle jaoks palju lahendusi, nagu Prekredit.com, mis võib abiks olla erinevate rahaasjadega.

Tegelikult planeerimine hõlmab on palju suurem asi, kui lihtsalt eelarve panemine Excelisse ja selle järgi elamine. Planeerimine tähendab ka seda, et aru saada, kuhu sa tahaksid endaga jõuda.

Kas sa tead konkreetselt, mida sa tegelikult tahad? Kas sul on enda isiklik plaan selge? Mitte lihtsalt rahalised, vaid ikka elu plaan. Kui sa ei tea, kuhu sa jõuda tahad, siis tasub korraks nendele küsimustele ja sammudele mõelda:

  1. Milliseid asju tahaksid sa igakuiselt teha? Arvesta kõikide enda soovidega – jõusaal, muu spordi- või hobitegevus, maniküür, juuksur, oma auto ehk sellega kaasnevad kulud ja ka näiteks oma ideaalne kodu. Mida see kõik maksma läheb?
  2. Nüüd on sul konkreetselt teada, mida sa oma elust tahad. Pane see number kirja, ehk need on sinu igakuised kulud.
  3. Vaata korraks oma tööd ja oma oskusi. Kas oma töö juures on sul võimalik sellist summat teenida?
  4. Kui on, siis pane kirja teekond, kuidas selleni jõuda. Mis ametit sa töö juures peaksid saavutama? Mida sa peaksid oskama selleks, et seda tööd endale saada? Kas tee peal on mingeid muid takistusi?
  5. Kui ei ole, siis mõtle, kas saaksid leida mõne muu töö. Vaata lisatöö ja osalise tööaja variante. Kas neid on? Kui see tähendab, et peaksid teise linna või riiki kolima, siis kaalu ka seda varianti.

Kõige olulisem on mõelda selle peale, et mida sa ise reaalselt tahad. Kas sa soovid lihtsalt teenida raha, et endale ilusaid asju osta, või et kindlustada oma pere elu? Siis kui sa tead, mida sa soovid oma elult, tihti leidub ka võimalus, kui selle peale mõelda.

Tulebki välja, et säästmine ja kogumine polegi ainuke viis, kuidas tõsta oma finantsilist võimekust. Sinu rahaelu käib koos paljude teiste sinu asjadega elus ja rahale tasub mõelda. Säästmine on oluline, seda peaks kindlasti tegema, kuid ikkagi sihikindlalt ja nende ootamatute kulude jaoks. Kunagi ei tea, mida järgmine päev toob endaga kaasa!