fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kollaaž : Otto Zoege von Manteuffel. Carl Magnus Manteuffeli perekond. 1850. aastad; Konrad Mägi. Elsi Lõo portree. 1915; Karin Luts. Figuurid mustas. 1939; Felix Randel. Naised rannal. 1940. Kõik teosed: Eesti Kunstimuuseum

Kumu kunstimuuseumi uus püsiekspositsioon pakub värsket vaadet Eesti kunstile

Kolmapäeval, 17. veebruaril avab Kumu kunstimuuseum uue püsiekspositsiooni „Identiteedimaastikud. Eesti kunst 1700–1945“, mis heidab eri teemade kaudu värske pilgu Eesti kunstiklassikale. Püsiekspositsiooni kuraatoriteks on Kumu direktor kunstiteadlane Kadi Polli ja ajaloolane Linda Kaljundi.

Kumu 15. sünnipäevaks on valminud uut kujundust ja aktuaalseid lähenemisi pakkuv väljapanek „Identiteedimaastikud. Eesti kunst 1700–1945“. Püsinäitus tutvustab siinset vanemat kunsti läbi Eesti mitmerahvuselise ajaloo, kus põimuvad baltisaksa, vene ja eesti traditsioonid. Näitusel tõusevad omaette teemadena esile baltisaksa ja eesti visuaalkultuuri seosed, piltide roll noores Eesti rahvusriigis, unistused moodsast elust, naiskunstnike pilk, vaikiva ajastu ja Teise maailmasõja kunst ning kohalike identiteedimaastike kujunemise lugu. Kõrge kunsti kõrval uuritakse harrastajate ja hariduse, tarbegraafika ja disaini mõju visuaalsele identiteediloomele.

Värskeid vaatenurki kunstiajaloole pakuvad ka kaasaegsete kunstnike sekkumised näitusel. Marge Monko teos „Blond“ kommenteerib heledapäise naisekuju domineerimist 1930. aastate visuaalkultuuris. Tõnis Saadoja ja Neeme Külma võimas ruumiinstallatsioon „Puri“ lähtub baltisaksa portreekunstist ja mõisakultuurist.

Püsiekspositsiooni muutuvateks osadeks on kaks projektiruumi. Ühes neist näeb Bart Pushaw kureeritud ning Jaanus Samma kujundatud näitust „Erinevuste esteetika“ rassi- ja eksootikateemadel. Teises projektiruumis avatakse koos püsinäitusega režissöör Stella Saartsi lavastatud videoinstallatsioon „Virtuaalgiid. 20 kommentaari“, milles Eesti kunsti teoseid ja nähtusi tutvustavad tuntud kunstiloolased ja humanitaarid, teiste seas Mart Kalm, Eero Epner, David Vseviov ja Eha Komissarov. Stella Saarts on teostanud ka uue püsinäituse mitmekeelse ja -häälse avavideo.

Püsiekspositsiooni lähtekohti kommenteerib üks kuraatoreid, ajaloolane Linda Kaljundi: „Milline on olnud kunsti mõju eri kogukondade identiteedile ning kuidas on muutunud kunsti ja kunstnike roll ühiskonnas, on mõned küsimused, mida püsiekspositsioonis avada püüame. Näitus pöörab tähelepanu Eesti kunsti nägu kujundanud rahvusülestele nähtustele, aga samuti kohalikele põimingutele baltisaksa ja eesti pildikultuuri vahel.“

Sügisel suleti Kumu kunstimuuseumi vanema Eesti kunsti püsiekspositsioon „Varamu“. „„Varamu“ pildivalik oli muuseumiseintel püsinud viimased 15 aastat ja kujundanud suurel määral seda, milliseid töid või autoreid me oma kunstiajaloost tunneme ja tähtsaks peame. Nüüd, uue püsiekspositsiooniga, tulevad tuntud teoste kõrval tähelepanu alla ka naiskunstnike looming, kunstiharrastajad, visuaalkultuur ja teised traditsioonilist kunstiajalugu laiendavad teemad,“ lubab avamise eel Kumu kunstimuuseumi direktor ja uue püsinäituse üks kuraatoreid Kadi Polli.

Kuraatorid: Linda Kaljundi, Kadi Polli
Ruumikujundus: Raul Kalvo, Helen Oja
Näituse kujundus: Raul Kalvo, Tõnis Saadoja
Graafiline disain: Tuuli Aule
Koordinaator: Magdaleena Maasik