fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Foto: pexels.com

Arvamusi jagav rõivas on taas moes: korseti populaarsus kasvab taas

Eelmisel suvel oli Instagramis näha järjest kuulsuseid, näiteks Hailey Bieber ja Dua Lipa, kes armastasid korsette. Hiljutised kostüümidraamad nagu HBO The Great ja Netflixi uhiuus Bridgerton on televisiooni toonud ajaloolised korsetid. Korseti renessanss on aga moemaailmas näha olnud juba pikka aega. Isegi moepiibel Vogue kinnitab, et vastuolulisi tundeid tekitava rõivaeseme populaarsus kasvab taas.

Korseti ajalugu

Korsetil on lääne riietuses pikk ajalugu. Nad leidsid tee moemaailmasse 16. sajandil, ehkki leiutise juured ulatuvad ajalukku veelgi kaugemale. Rõiva kuldajastu möödus 19. sajandil, kui see ilmus ka meesteriietuses. Korseti kuju on aja jooksul muutunud. Kõigepealt sai kehaga sobiv aluspesu rohkem vaalu luust ja hiljem terasest tugiluudelt. Korseti eesmärk on olnud aga sama; keha silueti kujundamiseks praeguse ideaali suunas.

Vaidlus korseti kahjude kohta naiste tervisele tekkis ka 19. sajandil. Mõned arstid süüdistasid korsetti hingamisteede haigustes, ribi deformatsioonides, siseorganite kahjustustes ja isegi raseduse katkemises. Teised meditsiinieksperdid pidasid seevastu vähemalt korseti vähem jäikaid versioone ohutuks.

Foto: pexels.com

1920. aastatel sündis paindlikum korsett, mis pakkus selle kandjatele võimalust aktiivsemaks eluks. Tasapisi oli korsettidega kaasas muu keha kujundav aluspesu. 60. ja 70. aastatel tähendas sportlikkus ja tervisliku eluviisi järgimine, et korsetist loobuti vabaajarõivastuses. Korseti asemel pöördusid naised ideaalse keha saamiseks dieedi, trenni ja plastilise kirurgia poole.

Korsett kaasaegses moes

Tänapäeval kasutatakse korsetti laiemalt erinevates fetiši- ja burleskiringkondades. Kuigi korsett ei kuulu enam naiste vabaajarõivaste hulka, pole selle esteetika kunagi moemaailmast täielikult kadunud.

70-ndatel võttis Vivienne Westwood korseti oma punk-esteetika osana omaks. 80-ndatel ilmus korsett Jean-Paul Gaultieri ja Thierry Mugleri kujunduses. Ja kes võiks unustada Madonna, kes muutis oma Blond Ambitioni tuuri ajal Gaultieri roosa satiinkorseti ikooniliseks moenähtuseks.

Korseti pärand kajastub kaasaegses moes selliste disainerite nagu Stella McCartney, Yves Saint Laurent, Tom Ford ja Nicolas Ghesquière käejälgedes. Nii korsetilaadne rätsepatöö kui ka rõivaste peale kihiline korsett on õõnestanud, kuid vaevalt täielikult kaotanud korseti algset rolli kleidis.

Foto: pexels.com

Viimasel ajal on korsetti eksponeeritud mitte ainult kostüümidraamades, osalt tänu talje treeneri vestidele, mida Kardashians aktiivselt propageerib. Tõepoolest, naiseliku seksuaalsuse sümbol kogeb taas uut buumi.

Vogue’i andmetel on Netflixi Bridgerton jõudnud juba 63 miljoni kodulauani. Seda on täheldatud ka rõivamüügis. Sellised ostuteenuste saidid nagu Like To Know It ja Lyst teatavad korsettidega seotud otsingute arvu suurenemisest üle 100 protsendi pärast seda, kui Bridgerton esietendus jõulupühal. Samuti näitavad eBay hiljutised andmed, et huvi korsettide vastu on seeriast alates kasvanud. Sotsiaalmeedias on huvi ajastutruu kleidi vastu tekitanud teemasildi #regencycore. Tõepoolest, tundub, et kui eelmisel aastal domineerisid moemaailmas mugavad dressipluusid, siis 2021. aastast saab korsettide aasta.

Allikas: Vogue UK