fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Peter Paul Rubens. Meremees ja naine embamas. U 1614–1615. The Phoebus Foundation, Antwerpen

Madalmaade tippmeistritest jaapani kimonoteni – taas uksed avav Eesti Kunstimuuseum pakub alanud aastal rikkalikku programmi

Eesti Kunstimuuseumi filiaalide uksed avanevad taas 19. jaanuaril. Alanud aastal ootab külastajaid ees tihe programm: avatakse Kumu kunstimuuseumi ja Adamson-Ericu muuseumi uued püsiekspositsioonid ning kõigis filiaalides on ees ootamas mahukad, tõelisi kunstipärleid pakkuvad rahvusvahelised suurnäitused.

Esimesena jõuab kätte kauaoodatud suursündmus kohaliku kunsti huviliste jaoks, kui 17. veebruaril avatakse Kumu kunstimuuseumi uus püsinäitus „Identiteedimaastikud. Eesti kunst 1700–1945“. Püsiekspositsioon heidab värske pilgu Eesti kunstiklassikale alates baltisakslastest lõpetades esimese vabariigi aegsete kohalike suurnimedega. Ekspositsiooni on kaasatud ka tänapäeva Eesti tuntud kunstnikud Marge Monko, Tõnis Saadoja ja Neeme Külm, kes on näitusele loonud spetsiaalselt klassikute pärandiga suhestuvad teosed.

Aprill rõõmustab väliskunstihuvilisi, kui Mikkeli muuseumis avatakse Hispaania ühe tuntuima modernisti Ignacio Zuloaga teoste näitus. Kastiilias asuvast Zuloaga loomingule pühendatud muuseumist jõuab Mikkeli muuseumisse hulk esinduslikke portreid ning mitmeid rikkalikke, hispaania hinge peegeldavaid olustiku- ja maastikumaale, mille vahendusel saab tutvuda Hispaania ajaloo, ühiskonna ja kultuuriga 19. sajandi lõpust 20. sajandi alguseni. Näitusega tähistab Hispaania suursaatkond ühtlasi Eesti-Hispaania diplomaatiliste suhete loomise 100. aastapäeva.

Kadrioru kunstimuuseum toob koostöös Belgia fondiga The Phoebus Foundation aprillis siinse publiku ette esmakordselt Madalmaade suurmeistrite – Hans Memlingu, Peter Paul Rubensi ja Anthony van Dycki tööd. Euroopa kunstilugu mõjutanud autorite looming jõuab siia mahuka näituse „Memlingist Rubensini. Flandria kuldne ajastu“ raames. Näitus tutvustab Flandria kunsti tippmeistrite kõrval ka tollast maailmapilti, naiskunstnike positsiooni, poliitilist satiiri, teaduse arengut ja eluolu, pakkudes esmakordselt võimalust tutvuda Madalmaade kunsti tippmeistritega vahetult siinsamas Eestis.

Käesolev aasta toob Kumu kunstimuuseumisse ka Läti rahvusliku kunstiaarde Janis Rozentālsi näituse. Rozentāls oli 19. ja 20. sajandi vahetusel populaarseim ja mitmekülgseim läti kunstnik. Näitus, mille puhul ajastu vaim sulandub kunstniku elutantsuga, toob vaatajani Rozentālsi loomingu rahvaelu stseenidest sümbolistlike nägemusteni. Teosed jõuavad Eestisse Läti Rahvusliku Kunstimuuseumi kogust.

Mais jõuab Madalmaade kunst ka Niguliste muuseumisse, kui avatakse näitus „Meeletu Dymphna järele. Lugu tüdrukust, kes ajas keskaegse linnarahva hulluks“, mis toob vaatajate ette The Phoebus Foundationi fondi kuuluva püha Dymphna altariretaabli.

Põhjaliku uuenduskuuri läbib Adamson-Ericu muuseum, kus uuenevad nii püsiekspositsioon kui ka haridustegevuseks mõeldud ruumid. Märtsi lõpus ehitustöödeks suletav muuseum avab taas uksed juunikuus, kui avatakse efektne jaapani kimonote näitus ja senisest sisulisemalt tarbekunsti kaasav Adamson-Ericu loomingu püsiekspositsioon.

Kõigi uute näituste ja mitmekülgse publikuprogrammiga saab tutvuda Eesti Kunstimuuseumi kodulehel.

Muuseum on tõhustanud tervise kaitseks ohutusmeetmeid (muuseumides tagatakse desinfitseerimisvahendite olemasolu, sagedane pindade ja ruumide puhastamine; 50% täituvus). Samuti palutakse külastajatel järgida 2+2 reeglit ja kanda maske, järgimaks valitsuse ja Terviseameti ettekirjutusi ja pakkumaks turvalisi kunstielamusi. Külastaja meelespea ja uuendatud meetmetega saab tutvuda muuseumide kodulehel.