fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Lõuna prefektuuri teenistuskoerad Dika ja Fado läksid pensionile

Täna saatis Lõuna prefektuur väljateenitud pensionile poolvendadest teenistuskoerad Dika ja Fado, kes on aastate jooksul päästnud mitmete inimeste elu, kinni pidanud kurjategijaid ja avastanud hulgaliselt metsa alla peidetud salakaupa.

Mõlemad teenistuskoerad on sündinud 2010. aasta teises pooles ning saabusid politseisse 2011. aasta alguses Soomest, kui nad olid mõne kuu vanused. Tõu poolest on nii Dika kui ka Fado Saksa lambakoerad, kes on koolitatud patrull- ning jäljekoerteks. Kuivõrd mõlema koera juhid on piirivalvurid, siis on ka nende koerte teenistuskäik kulgenud valdavalt piirialadel, kuid vastavalt vajadusele on abiks käidud ka teistes piirkondades. Dika ja Fado on kusjuures PPA kõige staažikamad teenistuskoerad, kel mõlemal täna vanust kümme aastat ning tööalaste saavutuste kõrval ette näidata ka hulk karikaid ja auhindu, mis nopitud erinevalt teenistuskoertele korraldatud kutsemeisterlikkuse- ja kuulekusvõistlustelt.

Saatse kordoni piirivalvur Ain Mangelsoo rääkis, et Fado on iseloomult väga sõbralik ja salliv koer, kes kõhklusteta jääb pensionipõlve oma pere juurde veetma. „Fado on meie pere täieõiguslik liige ning ka lapsed on temasse väga kiindunud. Näiteks on aastate jooksul korduvalt ette tulnud juhuseid, kus lapsed on Fado kaissu magama jäänud või temaga ühes kelgumäel hullanud,“ kirjeldas koerajuht oma pikaaegse paarilise iseloomujooni.

Aini sõnul on muidu pehme loomuga Fado olnud oma töös igati professionaalne. „Kümne teenistusaasta jooksul on Fado oma rahuliku oleku ja kannatliku meelega piiriäärsetel aladel patrullides üles võtnud nii mitmegi ebaseadusliku piiriületaja jälje või tabanud salakaubavedajad. Näiteks oli kord juhus, kui ühes paarimehe ning Fadoga läksime öisel ajal piiripatrulli ning vahetult metsa astudes oli kuulda valju oksa praksatust. Pimedas metsas ei näinud me paarimehega muidugi midagi, kuid Fado vaatas ainiti heli suunas ning juhatas meid otsejoones kilesse pakitud sigaretikastide juurde. Kuigi inimesi me sealt ümbrusest tol korral ei tabanud, leidis Fado kastide vahelt ühe mobiiltelefoni, millest tol korral edasisteks uurimistoiminguteks suur abi oli. Ka jäi tänu Fado teravale ninale ja kõrvale suur hulk salakaupa ringlusesse jõudmata,“ kirjeldas piirivalvur aastatetagust juhtumit kottpimedas metsas.

Sarnaselt Fadole on ka Saatse kordoni piirivalvuril Rivo Marranil oma paarilise kohta jagada vaid kiidusõnu. Rivo sõnul on Dika patrullkoer, kelle põhilisteks tööülesanneteks on olnud jälje ajamine, esemete ja asjade otsimine sündmuskohtadelt ning ka kurjategijate kinnipidamine. „Nende kahe viimase oskusega seoses meenub lugu Saatse kandist, kus Dika võttis üles ühe naaberriigi kodaniku jälje, kes suur seljakott ühes oli ebaseaduslikult piiri ületanud. Tol korral pidas Dika Poola kokaks minna soovinud noormehe kinni ning tuuseldas ninaga tema kotist välja potid ja pannid, mis piiririkkujale tööks tarvilikud olnud,“ meenutas Marran. Ta lisas, et kuigi Dika on alati olnud kaval ja mõneti ettearvamatu iseloomuga, siis vastastikune usaldus ja koera meeskonda sulandumine saabus ootamatult kiiresti. Rivo hindab, et peale pikka ning edukat teenistust on Dika igal juhul puhkuse välja teeninud ning võib rahus jälje ajamise ja kurjategijate püüdmise samas peres sirguvale teenistuskoer Rixile üle anda.

PPA meeskonda kuulub täna 81 teenistuskoera, kelle seas on 42 saksa lambakoera, 32 belgia lambakoera, neli inglise springelspanjelit, siledakarvaline retriiver, labradori retriiver ja vene jahispanjel. Enamiku PPA teenistuskoertest moodustavad patrull- ja jäljekoerad, lisaks on välja õpetatud ka narko-, relva- ja rahasuunitlusega teenistuskoeri.