fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

PPA teenistuskoerad on tänavu leidnud poolsada otsitavat inimest

Sel aastal on PPA teenistuskoerte abil üle Eesti üles leitud 48 inimest, kes olid kadunud, eksinud või ka politsei eest põgenenud.

PPA teenistuskoerad on tänavu abiks olnud kümnete metsa eksinud seeneliste ja kadunud inimeste leidmisel, samuti kümnete kodust lahkunud inimeste asukoha tuvastamisel ja nende elu päästmisel. Ka on koerad aidanud ajada jälge olukordades, kus mõni liiklusrikkuja või muu kurjategija politsei eest maastikul põgeneda püüab.

PPA politseimajor Tõnu Tänav kirjeldas, et koera treening algab hetkest, mil kutsikas umbes kahekuuselt Eestisse jõuab ning vältab koera pensioniea saabumiseni. „Selleks, et teenistuskoer tulemuslikult maastikul jälge ajaks, metsa eksinud inimesi või näiteks ka politsei eest põgenenud kurjategijaid kuumal jäljel jälitaks, nõuab koerajuhilt igapäevast aastate pikkust tööd,“ rääkis ta.

Treeningud viiakse läbi Sisekaitseakadeemia teenistuskoerte koolituskeskuses, lisaks treenivad PPA koerajuhid oma neljakäpalisi pidevalt nii tööl kui ka kodus erinevate harjutuste ja mängude läbi. „Teenistuskoerad käivad tööl samamoodi nagu politseinikud ja piirivalvuridki olenemata, kas teenistuskoerale on parasjagu mõnel väljakutsel eraldi ülesannet. Seda selleks, et töörutiin ja valmidus tööle hakkamiseks oleks koerale igal hetkel meeldiv reegel, mitte erand,“ rääkis politseimajor.

PPA juhtivkoerajuht Raul Bamberg ütles, et teenistuskoera võttes saab politseiametnikule sõna otsese mõttes nii koerast kui tema koolitamisest elu kutse. „Igal tavakoeral on teatud kaasasündinud instinktid. Kas kutsikast saab aga tulemuslikult töötav teenistuskoer, sõltub sellest, kuidas professionaalne koerajuht igapäevaselt neid instinkte edasi arendab,“ rääkis ta.

Bamberg märkis, et teenistuskoeri arendatakse ka mitmekülgselt tegutsema ja erinevaid oskusi omandama. „Teenistuskoer ei otsi maastikul üksnes jälge või inimest, vaid teda koolitatakse selle kõrval ette näitama ka eksinud seenelise ämbrit, nuga või muid metsas olevaid esemeid, mis inimese leidmiseni võivad viia. Lisaks sellele koolitatakse teenistuskoeri paralleelselt ka teistel erialadel, näiteks narkootikume või relvi otsima, kurjategijaid kinni pidama või muid ülesandeid täitma,“ kirjeldas ta.

Bamberg on tänaseks teenistuskoeri treeninud 16 aastat. Praegu on tal kaks tegevat teenistuskoera: 5-aastane Tiissel ja 2,5-aastane Mauser. Sellele lisaks on tal kodus pensionipõlve pidav PPA üks teenekamaid politseikoeri Nacho, kes on päästnud mitmete inimeste elu, leidnud narkootilisi aineid, kinni pidanud kurjategijaid ja nõnda edasi.

PPA meeskonda kuulub täna 83 teenistuskoera, kelle seas on 43 saksa lambakoera, 33 belgia lambakoera, neli inglise springelspanjelit, siledakarvaline retriiver, labradori retriiver ja vene jahispanjel. Enamiku PPA teenistuskoertest moodustavad patrull- ja jäljekoerad, lisaks on välja õpetatud ka narko-, relva-, lõhkeaine ja rahasuunitlusega teenistuskoeri.

Pildil: Raul Bamberg ja Nacho.

Fotod: Reelika Riimand (PPA)