fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Khonsuirdise sarkofaag. Detail. Hilis-Egiptuse periood. 722–332 eKr. © Museo Egizio

Vana-Egiptuse aarded tulevad Kumu kunstimuuseumisse

10. oktoobril avatakse Kumu kunstimuuseumis Eesti esimene Vana-Egiptuse kunsti suurnäitus „Egiptuse hiilgus. Niiluse oru kunst“. Eksponeeritud on tuhandete aastate vanused esemed ühest maailma olulisemast Vana-Egiptuse kollektsioonist ‒ Museo Egiziost (Egiptuse Muuseum) Torinost Itaaliast. Kumu näitusega samal ajal saab Egiptuse Muuseumi aardeid näha ka Amos Rexi kunstimuuseumis Helsingis. Kolme muuseumi mastaapne ühisprojekt on ainukordne võimalus avastada Vana-Egiptuse muistset maailma kaugele reisimata.  

Kumu näitusel on väljas 200 eset vaaraodemaa rikkalikust pärandist. Nende seas on sarkofaage, muumiad, maagilisi amulette, erinevaid hauapanuseid ja skulptuure. Seitsme alateema kaudu jutustab näitus vaaraode aja elukorraldusest ja usust igavikku ning inimeste, loomade ja jumalate kujutamisest, hieroglüüfidest kui kunstivormist ja tarbekunstist. Suur osa Egiptuse kunstist ei olnud mõeldud vaatajate pilgule ‒ kaunid esemed ja kunstiteosed suleti hauakambritesse, et need teeniksid jumalaid ja siitilmast lahkunuid. Näituse kuraatori Paolo Marini sõnul annab näitus võimaluse vaadata maailma läbi vanade egiptlase pilgu. „Näitusel eksponeeritud kaunite esemete kaudu on võimalik mõista, kuidas tolle aja egiptlased tegelikkust tõlgendasid, milline paistis neile Niiluse-äärsete alade lopsakas maastik ja milline oli nende ettekujutus teispoolsusest. Seda kõike teame me tänu unikaalsele Vana-Egiptuse pärandile,“ kirjeldab Marini.  

Lisaks annab näitus aimu eestimaalaste seostest Vana-Egiptusega, vaadates 19. sajandisse, Egiptuse-vaimustuse aega, mis tõi Egiptuse muistiseid ka meie muuseumikogudesse. „Võiks arvata, et Vana-Egiptus jääb Eestist kaugeks nii ajalises kui ka ruumilises mõttes. Aga ka siin oldi 19. sajandi alguses hästi kursis Euroopas toimuvaga. Napoleoni sõjakäik ja selle tulemusena aset leidnud üleilmne Egiptuse-vaimustus ei jätnud puutumata ka Eestit. Siingi püüti koguda selle salapärase ja veel vähe tuntud kultuuri muistiseid,“ kirjeldab näituse kaaskuraator Jaanika Anderson. 

Näitus on erakordne, kuna toob Vana-Egiptuse originaalesemed esmakordselt suures mahus Eestisse. Tegu on ka olulise rahvusvahelise koostööprojektiga Kumu kunstimuuseumi, Torinos asuva prominentse Egiptuse Muuseumi ja Helsingi Amos Rex kunstimuuseumi vahel. Kumu kunstimuuseumi direktor Kadi Polli rõhutab koostöö kaudu loodud kultuurisilda. „Kaks kunstimuuseumi, Kumu ja Amos Rex on seda väärtuslikku näitust vastu võtmas koos, võimendades kultuurisilda Tallinna ja Helsingi vahel. Kuigi üheaegsed, saavad näitused olema siiski teineteist täiendavad ja oma erinevustega, sest Soomes aitab Vana-Egiptuse pärandiga sidet luua Mika Waltari ajalooline romaan „Sinuhe, egiptlane“ ja Eestis baltisaksa minevik.“

Kumu näitusel on väljas 200 eset vaaraodemaa rikkalikust pärandist. Nende seas on sarkofaage, muumiad, maagilisi amulette, erinevaid hauapanuseid ja skulptuure. Seitsme alateema kaudu jutustab näitus vaaraode aja elukorraldusest ja usust igavikku ning inimeste, loomade ja jumalate kujutamisest, hieroglüüfidest kui kunstivormist ja tarbekunstist. Suur osa Egiptuse kunstist ei olnud mõeldud vaatajate pilgule ‒ kaunid esemed ja kunstiteosed suleti hauakambritesse, et need teeniksid jumalaid ja siitilmast lahkunuid. Näituse kuraatori Paolo Marini sõnul annab näitus võimaluse vaadata maailma läbi vanade egiptlase pilgu. „Näitusel eksponeeritud kaunite esemete kaudu on võimalik mõista, kuidas tolle aja egiptlased tegelikkust tõlgendasid, milline paistis neile Niiluse-äärsete alade lopsakas maastik ja milline oli nende ettekujutus teispoolsusest. Seda kõike teame me tänu unikaalsele Vana-Egiptuse pärandile,“ kirjeldab Marini.

10. oktoobril toimub näituse publikupäev ning Kumu on erandkorras lahti kella 20ni. Kavas on ekskursioonid, tegevused peredele ja lastele ning filmiõhtu. Uute maitseelamuste otsijaid kostitab Eesti ainsa Egiptuse restorani Gaberrito’s pop-up restoran. Näitusega kaasnevad eestikeelne raamat, publikusündmused, ekskursioonid, elamusprogrammid ja Vana-Egiptuse põnevat kultuuri tutvustav haridusprogramm nii lastele kui ka täiskasvanutele. 

Seoses koroonaviiruse leviku ja Terviseameti soovitustega jälgib muuseum tähelepanelikult olukorda ja tervisenõudeid. Saali ja publikuruumidesse on paigaldatud täiendavad desinfitseerimisvahendid, külastus on muudetud võimalikult kontaktivabaks, kliendi- ja saaliteenindajad kannavad visiire ning muuseumi ruumides hajutatakse külastajate liikumist.

Näitus „Egiptuse hiilgus. Niiluse oru kunst“ on Kumu kunstimuuseumis avatud 10.10.2020–21.03.2021.