fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Flo Kasearu. Kaader videost. 2020. Eesti Kunstimuuseum

Flo Kasearu uus näitus Kumu kunstimuuseumis keskendub töö- ja elukorralduse muutustele koroonakriisis

18. augustil avatakse Kumu kunstimuuseumi 5. korrusel kunstnik Flo Kasearu näitus „Eriolukord“, mis võtab vaatluse alla muuseumi muutunud töökorralduse eriolukorra ja koroonakriisi ajal. Varemgi ühiskondlike murepunktidega tegelenud kunstnik jätkab uue näitusega sotsiaalselt tundlike teemade lahkamist.

Kolmapäeval, 19. augustil algusega kell 16.00 toimub Kumu kunstimuuseumi uuel näitusel „Flo Kasearu. Eriolukord“ vestlus kunstniku Flo Kasearu ja näituse kuraatori Kati Ilvesega. Vestlust modereerib kunstikriitik Kaarin Kivirähk (Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus). Vestlusel vaadeldakse Kumu projekti tagamaid, Kasearu loomingulisi põhimõtteid ning laiemalt koroonakriisi mõjusid kunstivaldkonnale. Omapärases projektis jälgis kunstnik Kumu kunstimuuseumi töötajate töökorralduse ja üldise eluolu muutumist kevadisel koroonaperioodil. Keskendudes käesolevas projektis muuseumile kui omaette ökosüsteemile, dokumenteeris kunstnik asutuse kõige nähtavamate töötajate – muuseumiteenindajate – muutunud päevarutiine. Ühest mastaapsest teosest koosnev näitus „Eriolukord“ on videoinstallatsioon, mis portreteerib kaheksat Kumu muuseumiteenindajat esmakordses situatsioonis.

2020. aasta kevadel lahvatanud koroonaviiruse pandeemia viis igal pool maailmas kriisi kogu senise elukorralduse: lisaks mastaapsetele liikumispiirangutele suleti pea kõikjal ka avalikud asutused). Planeeritud näitusetegevus peatus ka Kumu kaasaegse kunsti galeriis – suletus publikule tekitas aga uusi mõtteid ja suunas otsima alternatiive. Kumu kunstimuuseum kutsus eriolukorra jäädvustamisel partneriks kunstnik Flo Kasearu, kes ka oma varasemas loomingus on tundlikult ja tabavalt töötanud nii inimeste kui ka institutsioonidega.

„Eriolukorra vormistamine teoseks nõudis ebatavaliselt kiiret reageerimist nii kunstniku kui ka muuseumi poolt,” kirjeldab kuraator Kati Ilves. Näituseks valminud sissevaatlik videoteos on üks esimestest uue, äreva ja turbulentse aja jäädvustustest kunstimaastikul. Näituse kuraator: Kati Ilves