fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Taas avatavas Eesti Kunstimuuseumis saab näha kolme uut näitust

Eesti Kunstimuuseumi filiaalid. Eesti Kunstimuuseum

Eesti Kunstimuuseumi kõik filiaalid avavad 19. mail taas uksed külastajatele, keda ootavad ees kolm uut näitust ja püsiekspositsioonid. Muuseum tervitab külalisi põneva kevad-suvise programmiga. Vastavalt riiklikele ettekirjutustele ja tervisekaalutlustele on uuendatud ka külastustingimusi.

Mikkeli muuseumis paotub vaatajatele uks legendaarse kunstikoguja Mart Lepa maailma näitusel „Isiklik sajand. Mart Lepa kunstikogu“. Näituse keskmes on huvitava erakoguga kollektsionäär Mart Lepp. Väljapanekus saab teiste seas näha teoseid Peeter Mudistilt, Jüri Arrakult, Valdur Ohakalt ja Endel Kõksilt.

Adamson-Ericu muuseumis on avatud Olev Subbi loomingu näitus „Olev Subbi. Värvidega ideaalmaailma otsingul“, mille fookuses on kunstniku kaasaja keerulisi olusid trotsiv looming ja helge tonaalsusega pildid. Traagilise elukäiguga Subbi loomingust eksponeeritakse näitusel just varasemaid teoseid.

Kumus avatakse 22. mail näitus „Ando Keskküla. Tehnodeelia ja tegelikkus“, mille kuraatoriks on kunstiteadlane Anders Härm. Ando Keskküla retrospektiivne isikunäitus hõlmab kunstniku loomingut tema kõige aktiivsemast loomeperioodist – 1960. aastate lõpust 1990. aastate lõpuni. Näitusel vaadeldakse Keskküla huvi tehnoloogia ja selle mõjude vastu inimeste tajule ja reaalsustunnetusele.

Niguliste muuseumis ootab lisaks püsiekspositsioonile ees näitus „Neitsi Maarja. Naine, ema kuninganna“, mida on pikendatud 16. augustini.

Kadrioru kunstimuuseumis on avatud mitmekülgne väliskunsti püsiekspositsioon ja ajutine väljapanek „Külaskäik. Valitud teosed Johannes Mikkeli kollektsioonist“, samuti barokklossi aed.

Järgmisse aastasse on lükatud rahvusvahelised suurnäitused „Memlingist Rubensini. Flandria kuldaeg“, „Meeletu Dymphna järele“ ning 2020. aasta hiliskevadel toimuma pidanud Kumu reiv.

Eesti Kunstimuuseumi direktori Sirje Helme sõnul pidi muuseum eriolukorra saabudes kiirelt kohanema ning kunstielamused toodi kiiresti üle veebi: „Hea meel on tõdeda, et kunstimuuseum pole kunagi olnud päriselt suletud, sest oleme suutnud kiiresti oma vaatajateni tuua nii videotuure, loenguid kui ka e-tunde õpilastele. Meiega on liitunud kümneid tuhandeid huvilisi.“ Samal ajal on suletud uste taga ette valmistatud uusi näitusi. „Uute näitustega soovime oma külastajaid rõõmustada kohe esimesel lahtioleku nädalal. Elamusrikkad kõrgetasemelised näitused ootavad ees kogu järgneva hooaja,“ kirjeldab Sirje Helme muuseumi tulevikuplaane.

Uuenenud külastustingimustega (lisandunud desinfitseerimisvahendite, sagedase ruumide puhastuse, 2+2 põhimõtte jm) ja tõhustatud meetmetega muuseumides saavad külastajad ringi liikuda ohutu distantsiga. Külastamise hea tava ja uuendustega saab tutvuda Eesti Kunstimuuseumi veebilehel. Uuenenud külastus- ja terviseohutusreeglid on ka filiaalide haridusprogrammidel.

Eesti Kunstimuuseum tõi eriolukorras osa publikuprogrammidest veebi ning lähinädalail saab seni suletud uste taga olnud näituste veebituuridele lisaks näha ka avatavate näituste kuraatorituure.