fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Niguliste veebituur kutsub osa saama keskaegse kunsti tähtteostest neitsi Maarjale pühendatud näitusel

Merike Kurisoo tuur Niguliste muuseumis. Kaader veebituurist. Division

Teisipäeval, 21. aprillil kell 20 toimub Niguliste muuseumi suurejoonelise keskaegse kunsti näituse „Neitsi Maarja. Naine, ema, kuninganna“ ühisvaatamine ja veebituur. Tuuril tutvustab näitust kuraator Merike Kurisoo, kes räägib haruldaste skulptuuride, maalide, altariretaablite ja esemete kaudu neitsi Maarja tähendusest keskaegsel Eesti- ja Liivimaal.

Näitus on erakordne, kuna esmakordselt on vaatajate ees koos Eesti ja Läti keskaja kunsti kõige erilisemad ja vanemad teosed. „Väljapanek on kokkuvõte siinsest keskaja kunstipärandist, mis avaneb vaataja ees läbi kristliku kunsti kõige armastatuma ja enim kujutatud inimese neitsi Maarja loo,“ kirjeldab Niguliste muuseumi programmijuht-kuraator Merike Kurisoo. Veebituuril saab näha ka näituse erilisemaid teoseid: 13. sajandist pärinevat kaunist Maarja kuju Kaarma kirikust, Vormsi kiriku skulptuuri „Neitsi Maarja lapsevoodis“ 15. sajandi algusest ning haruldasi arheoloogilisi leide ja hõbeesemeid. Esmakordselt on Eesti publiku ees Läti Ajaloomuuseumi kogudes olevad Ruhnu puuskulptuurid 14. sajandi algusest ja imekaunis liivakivist „Pietà“ (u 1400). Näitusetuur kaasab ka neitsi Maarja kujutamise Niguliste püsiväljapaneku teostel.

Näitus „Neitsi Maarja. Naine, ema, kuninganna“ räägib loo kristliku maailma kõige tuntuma naise elust, esitades seda läbi kesk- ja varauusaegsete kunstiteoste. Vaatajate ees on haruldased 13.–17. sajandist pärinevad altariretaablid, maalid, skulptuurid ja esemed Eesti ja Läti kogudest. Kõik need teosed on ajalooliselt pärit keskaegse Liivimaa (tänase Eesti ja Läti) pühakodadest ja nende lugu on tihedalt seotud siinse ajalooga. Suurt osa neist näevad siinsed muuseumikülastajad esmakordselt, nende kaudu avaneb neitsi Maarja tähendus ja kohalolu siinses kultuurimälus. Kunstiteosed tutvustavad vaatajatele neitsi Maarja pere ja päritolu lugu ning tema rolli jumalaemana, osutatakse tema kujutamise mitmetähenduslikkusele ja sellele, milline oli teoste emotsionaalne roll omaaegsele vaatajale. Näitus vaatleb ka neitsi Maarja tähenduse muutumist pärast reformatsiooni. 

Vaata veebituuri siin.