fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Eesti omanäolisema graafiku seni suurim retrospektiiv astub dialoogi kaasaegse kunstiga

Vello Vinn (1939). Lend. 1977. Söövitus. Eesti Kunstimuuseum. Foto: Stanislav Stepaško

Neljapäeval, 13. veebruaril kell 18.00 avatakse Kumu kunstimuuseumis näitus „Vello Vinn. Vastupeegeldused“. Eesti omanäolisema graafikakunstniku seni suurim retrospektiiv toob esile tema loomingu mitmekülgsuse ja terviklikkuse, näidates Vinna graafika, eksliibriste, illustratsioonide ja plakatikujunduste fantaasiarikast kujundimaailma. Näitusel lööb kaasa kuus nooremat kunstnikku, kes suhestuvad Vello Vinna loominguga kaasaegse kunsti meetodite ja väljendusviiside abil.

Vello Vinna (1939) teosed on tähelepanuväärne näide 1960. aastate lõpus ja 1970. aastate alguses esile tõusnud eesti graafikute põlvkonna loomingust, mille erijooneks on terviklik ja rõhutatult isikupärane kujutav süsteem. Vinna omanäoline visuaalne maailm põhineb graafikatehnika meisterlikul valdamisel, peenel kujutisekäsitlusel ja teravmeelsetel seostel. Pildimängude kõrval leiab töödes aset leidlik sõnamäng ja heatahtlik absurdihuumor, mille kaudu saab vaatajast kaasamõtleja ja kunstniku loomingus osaleja. Isikupärase kujundisüsteemi abil, millel on kokkupuuteid nii pop- kui ka psühhedeelse kunsti esteetikaga, on Vinn ühtlasi käsitlenud oma ajastu olulisi probleeme, mis mõjuvad aktuaalselt ka tänapäeval. Näitamaks Vello Vinna loomingu mõju Eesti kunstis ja visuaalkultuuris, on tema tööd väljapanekul asetatud dialoogi nooremate autorite teostega, millest enamik on loodud spetsiaalselt näituse jaoks. Vinna loomingu eri tahkudest on saanud inspiratsiooni muusikud ja kunstnikud Kiwa ning Mihkel Kleis, graafik Lilli-Krõõt Repnau ja graafiline kujundaja Brit Pavelson, fotokunstnik Krista Mölder ja installatsioonide autor Kristina Õllek. Tulemuseks on väga erinevad käsitlused – nii visuaalset kultuuri kui ka ühiskonnaprobleeme lahkavad, kriitilised ja poeetilised, uurimuslikud ja filosoofilised.

Avamisel esitletakse näitusega kaasnevat raamatut, mis on esimene Vello Vinna loomingut käsitlev monograafiline trükis. Lisaks kahele Vinna loomingut avavale artiklile leiab raamatust kunstniku põhjaliku biograafia, teoste mahuka reproploki ja bibliograafia.

Enne näituse avamist, kell 17.00 toimub ringkäik kuraatori ja kunstnikega.

Kunstnikud: Vello Vinn, Kiwa, Mihkel Kleis, Krista Mölder, Brit Pavelson, Lilli-Krõõt Repnau, Kristina Õllek

Kuraator: Elnara Taidre

Näituse kujundajad: Raul Kalvo, Helen Oja

Graafiline disainer: Külli Kaats

Näitus on avatud kuni 09.08.2020. Info publikuprogrammidest siin.