fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Iseteeninduses läheb passi ja id-kaardi taotlemine odavamaks

Aasta algusest muutuvad riigilõivud dokumentide taotlemisel. Passi ja ID-kaarti saab taotleda viis eurot soodsamalt.

6. jaanuarist 2020 väheneb politsei iseteeninduskeskkonnas passi ja ID-kaardi taotlemise riigilõiv viie euro võrra. Edaspidi maksab ID-kaardi taotlemine iseteeninduses täiskasvanule varasema 25 euro asemel 20 eurot. Passi taotlemine maksab 35 eurot. Mõlema dokumendi koostaotlemine on edaspidi samuti viis eurot soodsam ehk 45 eurot.

PPA identiteedi ja staatuse büroo valdkonna koordineerija Marit Abram: „Soovitan inimestel, kelle dokument hakkab aeguma, säästa aega ja raha ning esitada digitaotlus politsei iseteeninduskeskkonnas“.

Eesti inimesed on iseteeninduskeskkonna kaudu esitanud kokku 88 888 uut isikut tõendava dokumendi taotlust.

„Üha enam inimesi taotleb dokumendid elektrooniliselt. Töötame igapäevaselt selle nimel, et iseteeninduskeskkonna kasutamine oleks võimalikult mugav. Nii on taotluse esitamisel enamik andmevälju juba eeltäidetud, mis teeb protsessi lihtsaks ja säästab inimeste aega,“ rääkis Abram.

Dokumenditaotlusi saab esitada politsei veebilehe kaudu aadressil www.politsei.ee. Otselink etaotlus.politsei.ee. Iseteeninduskeskkonda saab siseneda ID-kaardi, mobiil-ID, Smart-ID või Eesti pangatunnustega.

Uuest aastast muutuvad riigilõivumäärad ka teistel toimingutel. Näiteks kehtestatakse 5-eurone riigilõiv uute PIN-koodide taotlemisel Eestis ja 20-eurone riigilõiv taotlemisel välisesinduses. Dokumentide väljastuskoha muutmisel Eestis peale taotluse esitamist tuleb tasuda 10 eurot. Samuti rakenduvad täiendavad riigilõivud dokumentide väljastamisel Eesti välisesinduses või aukonsuli kaudu.