fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Niguliste muuseum kutsub jõuluajal osa saama kontsertidest, eriekskursioonidest ja töötubadest

Lübecki meistri Hermen Rode töökoda. Tallinna Niguliste kiriku peaaltari retaabel. Detail. 1478–1481. Eesti Kunstimuuseum

Tallinna vanalinna südames asuv Eesti Kunstimuuseumi filiaal Niguliste muuseum kutsub osa saama muinasjutulisest pühadeajast. Pühapäeval, 24. novembril kell 12.00 avatakse Niguliste muuseumis koostöös dekoratsioonifirmaga Shishi suurejooneline jõulukuusk. Pühadekuul toimuvad muuseumis ka temaatilised publikuprogrammid ja üritused.

Jõulukuuske esitletakse pidulikult koos orelikontserdiga kell 12.00. Jõuluaja alguse auks esineb kell 13.00 kontserdiga Vanalinna Hariduskolleegiumi orkester, dirigeerib Rasmus Puur. Päeva teises pooles, kell 15.00 ja 16.00 toimuvad jõuluteemalised orelipooltunnid, sissepääs muuseumipiletiga. Juba neljandat aastat järjest tähistatakse Niguliste muuseumis pühadeaega koos Shishi kaunistatud jõulupuuga. Selgi aastal on jõulukuuse teema kõigile üllatuseks. „Jõulud Nigulistes on saanud ilusaks traditsiooniks ja talvise pühaderingi alguseks meie muuseumis,“ sõnas Niguliste muuseumi kuraator-programmijuht Merike Kurisoo.

Niguliste muuseum ootab pühadeperioodil kõiki osa saama publikuprogrammidest ja jõuluüritustest. Külastajatele on avatud näitus „Neitsi Maarja. Naine, ema, kuninganna“, mis on pühendatud jumalaemale, esitledes kõige haruldasemaid ja vanemaid teda kujutavaid meistriteoseid ning esemeid Eesti ja Läti kogudest. Kooli- ja lasteaialapsi kutsutakse osalema traditsioonilistes jõuluteemalistes muuseumitundides „Püha Nikolause legendid“ ja „Inglid Niguliste kunstiteostel“ ning neitsi Maarjale pühendatud näituse haridusprogrammides.

Külastajaid oodatakse osalema õhtustel eriekskursioonidel „Neitsi Maarja. Ühe naise lugu läbi meistriteoste“. Viiel korral toimuv eriekskursioon on mõeldud üksikkülastajatele, peredele ja väiksematele sõpruskondadele ning toimub ajal, mil muuseum on tavakülastajatele suletud. Eriekskursioonid toimuvad 2., 6., 12. ja 18. detsemberil kell 18.00 eesti keeles ning 13. detsembril kell 18.00 vene keeles.

Jõuluajal rõõmustatakse kõiki külalisi Niguliste muuseumi traditsiooniliste orelimuusika pooltundide ja kontsertidega. Jaanuari alguses toimub Tallinnas traditsiooniline Bachi-nimeline muusikafestival. Esimest adventi tähistatakse Nigulistes 1. detsembril orelimuusika kontserdiga. Kahel detsembrikuu laupäeval, 7. ja 14. detsembril toimub jõuluehete valmistamise töötuba koos kunstnik Mae Kiviloga.

Jõuluaega ja -kuuske saab Niguliste muuseumis nautida 24. novembrist 2019 kuni 9. jaanuarini 2020.