fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Põlluaas ENPA kolleegidele: Venemaalt peab nõudma inimõiguste järgimist

Riigikogu esimees Henn Põlluaas pidas kõne ja asetas pärja Eesti rahva nimel juuniküüditamise mälestustseremoonial. Allikas: Riigikogu fotoarhiiv. Autor: Erik Peinar

Riigikogu esimees Henn Põlluaas keskendus oma sõnavõtus Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) parlamentide presidentide konverentsil Strasbourgis Venemaa hääleõiguse taastamisele assamblees.

Põlluaasa sõnul muutis assamblee juunis Venemaa delegatsiooni hääleõiguse taasamisega tühiseks ENPA Euroopa Nõukogu aluspõhimõtte: universaalsete inimõiguste kaitsmise.

„Venemaa on Ukraina vastu agressiooni läbi viinud ja on eiranud rahvusvaheliselt kokku lepitud suuniseid konflikti lahendamiseks,“ ütles Põlluaas. „Peame hoidma teo kordasaatjat surve all ning nõudma, et inimeste põhiõiguste rikkumine Ida-Ukrainas lõpetatakse.“

Põlluaas märkis oma sõnavõtus, et rahvusvahelise õiguse kokkulepitud raamistik peaks tagama usalduse kaitsevõrgu, mida rakendab üleüldiselt iga liikmesriik. „Võrdsus seaduse ees julgustab väikeriiki instinktiivselt usaldama õigusriigi põhimõtet ning uskuma aktiivsesse rahvusvahelisse koostöösse. Seda usaldust võib olla lihtne kaotada,“ ütles Põlluaas.

Põlluaasa sõnul ei mõjuta Venemaa destabiliseeriv käitumine ainuüksi naaberriike, vaid kogu Euro-Atlandi piirkonda. „Peame ühendama oma jõupingutused, et sellele üliohtlikule suundumusele vastu astuda,“ ütles Põlluaas kollegidele. „Meil on kohustus tugevdada oma ühist Euroopa kodu. Keegi teine ei tee seda meie eest ära.“

ENPA juunikuine otsus käib Põlluaasa sõnul vastu kõigele, mida vajavad riigid, kes seisavad silmitsi oma naabrite agressiooniga või püüavad lahendada külmutatud konflikte.

Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee (ENPA) koosneb 47 riigi parlamendi delegatsioonidest. Riigikogu esimees osaleb parlamentide presidentide konverentsil Strasbourgis täna ja homme. Konverentsi peateema on assamblee tulevik. Samuti räägitakse ÜRO tegevuskavast säästva arengu eesmärkide elluviimisel ning millist rolli saavad riikide parlamendid etendada naispoliitikute ja parlamendiliikmete vastu suunatud üha suureneva ahistamise ja vihakõne vastu võitlemisel.

Riigikogu esimees kohtus täna ka Põhja- ja Baltimaade (NB8) parlamentide presidentidega ning kohtub homme Ukraina parlamendi esimehega.