fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Uus näitus: Neitsi Maarja. Naine, ema, kuninganna

The Holy Kinship Altarpiece
Brussels workshop. Around 1500
Eesti Kunstimuuseum

Neljapäeval, 24. oktoobril avatakse Niguliste muuseumis näitus „Neitsi Maarja. Naine, ema, kuninganna“, mis räägib loo kristliku maailma kõige tuntuma naise elust, esitades seda läbi kesk- ja varauusaegsete kunstiteoste. Vaatajate ees on haruldased 13.–17. sajandist pärinevad altariretaablid, maalid, skulptuurid ja esemed Eesti ja Läti kogudest. Suurt osa neist näevad siinsed muuseumikülastajad esmakordselt. Kõik näituse eksponaadid on pärit keskaegse Liivimaa (tänase Eesti ja Läti) pühakodadest ning nende elukäik on tihedalt seotud kohaliku ajalooga. Seeläbi saab nähtavaks neitsi Maarja tähendus ja kohalolu siinses kultuurimälus. Kunstiteosed avavad vaatajatele neitsi Maarja pere ja sugupuu tausta ning tema rolli Jumalaemana piiblilugudes, osutades tema kujutamise mitmetähenduslikkusele ja piltide emotsionaalsele rollile omaaegsete vaatajate jaoks. Näitus vaatleb ka neitsi Maarja tähenduse muutumist pärast reformatsiooni.

Kristuse esitlemine templis. Maalitahvel altariretaablist. Algne asukoht: Sebensteini loss Wiener Neustadti lähistel. Lichtensteini lossi meister. Umbes 1445. Eesti Kunstimuuseum

Näitusel on väljas kõige vanemad ja hinnalisemad keskaegsed kunstiteosed Eestist ja Lätist, teiste seas skulptuur neitsi Maarja ja Kristuslapsega (1270. aastad) Kaarma kirikust ning neitsi Maarjat lapsevoodis kujutav skulptuur (14. sajandi teine pool) Vormsilt. Viimane on ikonograafiline haruldus kogu Euroopa kontekstis. Esmakordselt on Eesti näitusel eksponeeritud Ruhnu kirikus asunud kaks 14. sajandi algusest pärinevat skulptuuri Läti Ajaloomuuseumist. Samast kogust tuleb näitusele liivakivist leinava neitsi Maarja kuju (umbes 1400), mis on üks kaunimaid keskaegseid skulptuure Baltimaades. Harulduste reas on ka Tallinna Linnaarhiivi kogusse kuuluv 13.–14. sajandi käsikiri neitsi Maarja sugupuud kujutava joonistusega. Esmakordselt esitletakse 2018. aastal Tallinnas Jahu tänava arheoloogilistelt väljakaevamistelt leitud keraamilisi pühakujukesi ja pildiplaate 15. sajandist. Samuti näeb erilisi miniatuurseid hõbe- ja kuldesemeid: keskaegseid medaljone ja sõrmuseid. Väljapaneku ühe osa moodustavad Niguliste muuseumi püsiekspositsioonis olevad teosed, mida avatakse neitsi Maarja loo ja tema austamise tavade kirjelduse kaudu.

Kuraator: Merike Kurisoo, PhD

Kujundaja: Liis Lindvere

Graafiline kujundaja: Tuuli Aule

Näitus jääb avatuks 26. aprillini 2020.