fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Kooliõpilased heiskasid vastupanuvõitluse päeva puhul lipu Pika Hermanni torni

Tallinna 21. kooli õpilased osalesid täna päikesetõusul Eesti vastupanuvõitlemise päeva auks Pika Hermanni torni sinimustvalge lipu heiskamise toimkonnas.

Riigikogu esimees Henn Põlluaas ütles, et väga tähtis on anda noortele võimalus Eesti riiklusele oluliste sündmuste meenutamisel kaasa lüüa. „Rõõmustav on näha, millise innukusega nad on oodanud seda tähtpäeva, mil just neil on võimalus panna lehvima meie sinimustvalge lipp,” märkis Põlluaas.

Esimehe sõnul on tänane pidulik lipuheiskamine märk sellest, et eestlased ei anna kunagi alla, isegi kui oma rahvusvärvide nägemist Pika Hermanni tornis tuli oodata ligi pool sajandit. 

Lipu heiskamise toimkonnas olid Rudolf AavikTorm JärvelillRasmus KäsperAleksander PopkovMarten Joonas RuutMark Alexander Ummelas ja Hugo Johannes Visnapuu

Pärast tseremooniat kohtusid õpilased Riigikogu esimehe Henn Põlluaasaga ja tutvusid Toompea lossiga. 

Õpilaste ülesanne on täna päikeseloojangul ka lipu langetamise toimkonnas osaleda.

Tallinna 21. Kooli liputoimkond on 1997. aastast tegutsev õpilasorganisatsioon, mis esitab, valvab ja kaitseb kooli lippu ja vajadusel riigilippu lähtudes Eesti lipu seadusest. Liputoimkond koosneb vabatahtlikest 10.–12. klassi noormeestest. 

22. septembril tähistatakse Eestis vastupanuvõitluse päeva. Septembri lõpus 75 aastat tagasi algas ligi pool sajandit kestnud eestlaste vastupanuvõitlus. See oli vastupanu Eesti iseseisvuse taastamise nimel nii kodus kui ka eksiilis, mis kestis 1991. aastani. Vastupanuvõitluse ja Otto Tiefi valitsuse päeva peetakse Riigikogu otsusel riikliku tähtpäevana 13. aastat.

1940. aasta suvel, mil Nõukogude väed okupeerisid Eesti territooriumi, sai Raua tänava koolist ehk nüüdsest Tallinna 21. Koolist Eesti armee sidepataljoni ajutine kodu. Just seal pidasid Eesti vabariigi sõdurid maha oma ainsa lahingu Teises maailmasõjas.

Vastupanu osutas Eesti rahvas taas neli aastat hiljem, kui taganevate Saksa okupatsioonivägede ja pealetungiva punaarmee Tallinna jõudmise eel lehvis 1944. aasta septembris Pika Hermanni tornis sinimustvalge lipp.

Tekst: Riigikogu
Fotod: Erik Peinar