fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

VIDEO: Eesti Pangas avatakse näitus vigarahadest

Eesti Panga muuseumis (Estonia pst 11) avatakse 20. septembril kell 11 näitus „Vigarahad“. Näitusel on väljas tootmispraagiga rahade põnevamad leiud numismaatik Kaupo Laani ja paberrahakoguja Arvo-Mart Elvisto kogudest.

Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve sõnul pakuvad vigarahad kollektsionääridele suurt huvi, sest praegusel ajal leidub neid harva. „Kui keegi sellise mündi või paberraha leiab, on see haruldane, sest sularahatootmises tuleb tänapäeval praaki ette üliharva: kvaliteedikontroll on väga range,“ rääkis Roosve.

Näitusel saab aimu, kuidas vigaraha tekib ja milliseid vealiike võib esineda. Müntidest näeb Kaupo Laani kogust pärit sõjaeelseid Eesti krooni ja markvääringu vigamünte. Näiteks on väljas 1-margase möödalöök (1922), paigast nihkunud templiga löödud 3-margane (1922), ja 3-margase toorikule löödud 5-margane münt (1922).

Arvo-Mart Elvisto paberrahade väljapanekus saab näha tootmisveaga pangatähti, millel on mõni turvaelement puudu või üle, mille mõõdud ei vasta standardile või mille trükivärv on laiali läinud. Väljapanekus on näiteks ka 1- ja 2-kroonised pangatähed, mille üks külg on jäänud üldse trükkimata.