fbpx

Oho.ee

Otseülekanded, meelelahutus ja uudised

Ontika mõis pakub kunsti ja romantikat

Eesti mõisade armastajad ei ole ainult eestlased, vaid ka turistid. Mõisad pärinevad vanadelt aegadelt, siis kui Eestis elasid Saksamaalt või Rootsist pärit mõisade omanikud. Ida-Virumaal asub Ontika mõis, mis on tõesti ainulaadne. Narva on ainult tunni sõidu kaugusel ja Tallinn kahe. Esimest korda Ontika mõis mainitakse juba 17. sajandi keskel. Sel ajal oli mõis märgitus peamiselt ratsutamiskohaks. Aastal 1677 kapten Daniel Falkenklau müüs mõisa kapten Otto von Knorringile ning müügihinnaks oli 10 000 sõjaväelast. Tänapäeval remonditud peahoone ehitati valmis 18. sajandi lõpus.

Ontika mõis vahetas omanikku tihedamini kui oleks olnud vaja, eriti peale Eesti iseseisvumist aastatel 1990-1999. Kindralleitnant Johann Clapier de Colonguele ostis mõisa aastal 1780 30 500 rubla eest parunessi von Wrangelilt. Parunessi poeg oli võlas ning raha oli vaja võlgade maksmiseks. Clapier de Colonguele pere elas mõisas kuni aastani 1919. Aastal 2004 pandi mõis oksjonil müüki eelmise omaniku pankroti tõttu, kuid ostjaid ei olnud. Lõpuks, aastal 2011 Ontika mõis sai uue alguse, kui endine Soome alpisuusataja ja kuulsus Kalle Palander ostis mõisa oma perega.

Kalle Palander
Ontikas on nii mõisahotell kui ka lõunarestoran

Ontika mõis on taastatud täielikult. Palanderid tegid väärtusliku töö ajaloolise pärandi kaitsmiseks. Täna asub Ontikas stiilne mõisahotell, lõunarestoran ning kunstigalerii. Lisaks kuulub mõisale hobusetall, kus fokuseeritakse koolisõidule. – Soovime, et meie lapsed saaksid üks päev aru, kui oluline see projekt on olnud, räägivad Palanderid. Hotellis on kokku 14 tuba, mis on disainitud Riina-Maija Palanderi poolt. Galerii näitus vahetatakse iga suvi. Praeguse näitusega võib tutvuda kuni 10. augustini.

Fotod: www.ontikamanor.com

Tekst: Penina Peltonen

Tõlge: Christina Daous